Koninklijke Metaalunie is met haar ketenpartners FME-CWM, de stichting Duurzaam Bouwmetaal, Metaal Recycling Federatie en Van Gansewinkel het project ‘Van afval naar grondstof’ gestart om de circulaire economie een stap dichterbij te brengen. Partijen zijn daartoe gestimuleerd door de overheid en geholpen door Stichting Adviescentrum Metaal (SAM).
Na vandaag wordt voor de verdere uitwerking ook de samenwerking met kennispartners als Scalda, Tilburg University, TU Delft, Universiteit Twente, DPI Value Centre, Stenden en Windesheim aangegaan.
Tijdens de Innovatie-estafette hebben overheid, kennisinstellingen en bedrijfsleven gezamenlijk het startschot voor dit project gegeven. Het bestaat uit een onderzoek- en opleidingsprogramma dat is gericht op het hoogwaardig sluiten van grondstoffenketen voor drie materiaalstromen (metaal, organisch en kunststoffen). Dit moet over een jaar leiden tot Green Deals waarin concrete afspraken over het programma worden gemaakt.
Het doel is dat kennis- en opleidingsinstituten, bedrijfsleven en overheden samen de circulaire economie concreet gaan vorm geven door het forceren van hoogwaardig hergebruik van producten, materialen en afvalstoffen en het zoeken van oplossingen voor milieudrukvermindering. Het kabinet wil dat de transitie naar een circulaire economie een structureel onderdeel wordt van de onderzoeksprogramma’s van de topsectoren. Dit programma ondersteunt dat.
Bron: Koninklijke Metaalunie