Op 9 en 10 oktober 2013 vindt in de Jaarbeurs in Utrecht het nieuwe Foodpackaging Event plaats. Op de eerste dag wordt tevens het NVC-VNU Foodpackaging Congres gehouden. Het is bestemd voor professionals uit de voedselverpakkingsindustrie. Ook wordt tijdens het Event lezingen gegeven door exposanten onder de titel Foodpack Business Cases.
De exposanten op het Foodpacking Event zijn geselecteerd op basis van gesprekken. Hoe specialistisch en innovatief is het product dat de exposant levert? Is het bedrijf van de exposant gegroeid of is er een aantoonbare groeistrategie? Hoe groot is hun kennis? Specialistische kennisoverdracht is de kern van het Foodpacking Event.
Het Foodpacking Event wordt dit jaar voor het eerst gehouden en komt voort uit een behoefte uit de industrie. VNU Exhibitions organiseert al elke twee jaar Macropak, de vakbeurs voor verpakken en verpakkingen. ‘Macropak is echt een algemene beurs. Bezoekers van die beurs hebben ons laten weten dat ze óók behoefte hebben aan een specialistische beurs. Van de ruim 13.000 bezoekers van Macropak komen er rond de 8.000 geheel of gedeeltelijk uit de voedselverpakkingsindustrie. Zij hebben aangegeven dat ze graag een event willen die is gericht op voedselverpakking. Dat event komt er nu’, zegt Marc Klumper, project manager van VNU Exhibitions.
Op het Foodpacking Event worden de belangrijkste thema’s behandeld waar de voedselverpakkingsindustrie mee te maken heeft. Het belangrijkste thema de voedselveiligheid van het verpakken. Professor Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de VU in Amsterdam, houdt op het congres de lezing ‘Verpakken en Voedselverlies: Vrienden of Vijanden?’ Daarin bespreekt Seidell nieuwe wetgeving en wat de gevolgen zijn voor de verpakkingsindustrie.
Een ander belangrijk onderwerp dat op het Foodpacking Event langskomt, is ‘ontwerp & design’. Welke processen een klant doorloopt voordat hij een product kiest, beschrijft Roland ten Klooster, hoogleraar Packaging Design and Management aan de Universiteit Twente.
Gerelateerd aan ontwerp is het thema gebruiksgemak van voedselverpakkingen. Roland ten Klooster en Marc Oude Luttikhuis van Het FoodAtelier spreken op het congres over rampverpakkingen én over mogelijke oplossingen.
Tot slot komen ook de volgende thema’s aan bod op het Foodpacking Event: de recyclebaarheid en duurzaamheid van voedselverpakkingen en materialen; intelligente voedselverpakkingen en de minimalisatie van onnodig voedsel weggooien door efficiënte verpakkingsprocessen, -machines en goed omsloten verpakkingen.
Het Foodpacking Event wordt op woensdag 9 en donderdag 10 oktober 2013 gehouden in Jaarbeurs Utrecht.
Het NVC-VNU Foodpacking Congres is op 9 oktober van 10:30 tot 13:30.
Aansluitend beginnen de Foodpack Business Cases, vanaf 9 oktober om 13:30. Op 10 oktober zijn er nog de hele dag Foodpack Business Cases.