45 jaar oude PVC ramen krijgen een tweede leven

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

In 1968 werden voor een private woning in Sint-Pieters-Woluwe elf PVC raamkozijnen geplaatst. Het waren de eerste PVC ramen in de Brusselse regio. Na 45 jaar zijn ze nog steeds in een goede staat. Ze functioneren nog perfect, ze zijn water- en winddicht en ze zien er nog goed uit. Maar op vandaag gaat er warmte verloren doordat het om enkel glas gaat, wat vervanging door nieuwe PVC ramen met dubbel glas zeker rechtvaardigt.

Federplast.be, de Belgische Vereniging van Producenten van Kunststof- en Rubberartikelen en EPPA, de European PVC Window Profile and Related Building Products Association in Brussel organiseerde samen met VinylPlus, het Vrijwillig Engagement van de Europese PVC-industrie een demonstratie van de recyclingmogelijkheden van PVC-ramen.

De genodigden konden het hele proces volgen. De oude ramen werden ontmanteld en gerecycleerd, en dit gerecycleerde materiaal is gebruikt om nieuw raamprofielen te produceren.

In Diksmuide stelden de organisatoren de tweede stap voor in de recyclagefabriek met een capaciteit van 20.000 ton, die in oktober 2012 is opgestart. In de fabriek worden de oude ramen vermalen tot stukjes van ongeveer 5 cm. Daarna worden hout, metaal en glas gescheiden van het PVC, dat daarna wordt vermalen tot kleinere korrels van 0,5 cm. Deze korrels worden ontstoft en het resterende rubber wordt hiervan gescheiden door middel van ionisatie. Een kleurenscheider scheidt witte korrels van gekleurde korrels; de capaciteit van de scheider is 20 miljoen korrels per uur. Het resulterende granulaat kan zonder kwaliteitsverlies worden hergebruikt voor de extrusie van nieuwe PVC raamprofielen.

De Belgische raamproducent Deceuninck NV toonde in zijn fabriek in Hooglede-Gits de extrusie van het regranulaat tot nieuwe profielen. Deze raamprofielen bevatten gerecycleerd materiaal in de kern in combinatie met nieuwe PVC aan het oppervlak. Daarnaast kan een decoratieve film of coating voor een perfect oppervlak zorgen. De nieuwe profielen die recyclagemateriaal bevatten zijn gelijkwaardig aan de profielen gemaakt van nieuw materiaal. PVC kan tot zeven keer opnieuw worden gebruikt zonder verlies aan eigenschappen.

Een van de belangrijkste doelstellingen van het VinylPlus programma is het engagement om een steeds groter volume PVC producten te recycleren. Bouwproducten met een lange levensduur zoals ramen spelen hierbij een belangrijke rol. ‘Ons laatste jaarlijks vooruitgangsrapport meldde dat er in het jaar 2012 in Europa meer dan 362.000 ton PVC werd gerecycleerd. PVC ramen droegen in belangrijke mate bij tot het resultaat. In 2012 werden meer dan 2,5 miljoen PVC ramen gerecycleerd. Tegen 2020 streeft Vinylplus naar een jaarlijks volume van 800.000 ton.’, zei Stefan Eingärtner, General Manager van VinylPlus.

Download hier een artikel met afbeeldingenEPPA-Federplast-VinylPlus_Closed_loop_event_nl__pdf.pdf