Composiet gevel Enexis

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

In samenwerking met BAM Utiliteitsbouw Zwolle en DSM Resins heeft NPSP Composieten uit Haarlem geveldelen inclusief binnenafwerking, isolatie, buitengevel en raamkaders geproduceerd voor het nieuwe hoofdkantoor voor energiebedrijf Enexis in Zwolle. Het gebouw is door Atelier Pro ontworpen.

Bouwbedrijf BAM heeft NPSP gevraagd om een oplossing te ontwikkelen voor een door Atelier Pro ontworpen gevel met een oppervlakte van 2000 vierkante meter. De gevel bestaat uit meer dan 100 panelen met maten tot 13,4 bij 2,8 meter in omvang. Elk element had een andere specifieke dimensie.

NPSP ontwikkelde de lichte en sterke sandwichpanelen, binnengevel, isolatie en buitengevel, met in totaal 125 kozijnen, drie erkers, een groot isolatiepakket (200 mm), ankerhaaksysteem om de panelen snel en veilig te monteren. Het energieneutrale gebouw is gecertificeerd met een BREEAM Excellent certificaat.

Atelier PRO ontwierp een intelligente gevel zonder bewegende delen, omdat deze kostbaar en technisch kwetsbaar zijn. Door het positioneren van de kozijnen in diagonalen is de toetreding van direct zonlicht beperkt en is een zichzelf beschaduwende gevel gemaakt. Hierdoor blijft het in de zomer koel in het gebouw en is het gebouw energieneutraal.

Het grote voordeel van de panelen is dat ze in zeer korte tijd kunnen worden gemonteerd. Dit komt door het lichte gewicht, maar met name ook door het speciaal ontwikkelde en gepatenteerde anker/haak systeem. Gevelelementen gemaakt van composietmaterialen hebben een significant lager gewicht dan hun tegenhangers in beton. De lichtste panelen wegen slechts 400 kg en het grootste (13,4 x 2,8 x 0,22 meter) slechts 1300 kg, minder dan 10% van een betonnen uitvoering. Composieten hebben een hoge treksterkte ten opzichte van het gewicht.

Behalve de snelle montage, hoge isolatiewaarde en het fraaie uiterlijk hebben composiet geveldelen voordelen zoals een lange levensduur en beperkt onderhoud. Bovendien zijn ze te recyclen.

willem.bottger@npsp.nl
www.npsp.nl
film over montage: http://vimeo.com/60245249