Eerste kwartaal 2013 lastig voor Lanxess

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

In het eerste kwartaal van 2013 heeft Lanxess naar verwachting de omzet met 12% zien afnemen tot 2,1 miljard euro in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Vooral de verminderde vraag van de banden- en automobielindustrie is verantwoordelijk voor de daling. De EBITDA (zonder bijzondere kosten en baten) over dezelfde periode komt 53% lager uit op 174 miljoen euro.

 

 

Voor heel 2013 wordt verwacht dat de EDITDA onder 1 miljard euro zal uitkomen. Voor het tweede kwartaal wordt wel een verbetering verwacht die vooral van de Aziatische markt moet komen. De Aziatische markt en de ‘agrochemicals’ waren de stabiele factoren in het eerste kwartaal.

Niet immuun
“We zijn niet immuun voor een scherpe daling in de vraag, maar zoals altijd reageren we proactief”, volgens de voorzitter van de Raad van Bestuur, Axel C. Heitmann. Aan het begin van het jaar werden al tijdelijk onderdelen van het segment Performance Polymers stilgezet. Nu wordt het hetzelfde gepland voor de Performance Chemicals. “Deze maatregelen zijn niet alleen bedoeld om op de korte termijn te bezuinigen. We richten ons op een stijging van onze concurrentiekracht in dit segment voor de middellange en lange termijn.” Ook wordt het investeringsbudget teruggeschroefd van 650 tot 700 miljoen euro naar 600 miljoen euro.

Verbetering
Voor het tweede kwartaal wordt een verbetering van de resultaten verwacht. “De zwakke vraag vanuit de banden- en automobielindustrie blijft voortduren maar het terugbrengen van voorraden wordt minder. Op dit moment verwachten we dat de EBITDA (voor zonder bijzondere kosten en baten) in het tweede kwartaal sequentieel zal toenemen maar onder de 220 miljoen euro zal blijven”, aldus Heitmann. De aangekondigde stappen gaan ergens halverwege de tweecijferige miljoen euro’s uitkomen. De marktverwachting blijft slecht en explosief en het beperkte uitzicht blijft. Desondanks verwachten we een economische verbetering in de tweede helft van dit jaar. Azië, en dan vooral China, zal het substantieel beter gaan doen, terwijl de marktomstandigheden in Europa moeilijk zullen blijven.”