Door de mondiaal toenemende welvaart en groei van de wereldbevolking stijgt de vraag naar grondstoffen met beschikbaarheidsrisico’s en prijsschommelingen als gevolg. Circulaire economie, het slim gebruiken van grond- en hulpstoffen zodat deze oneindig hergebruikt of gereproduceerd kunnen worden, kan voor deze problemen een oplossing vormen. De RABOBANK stelde een brochure samen over circulaire economie.
Circulaire economie is niet alleen een antwoord op de toenemende grondstofschaarste, maar vooral ook een motor voor innovatie en groei. Het kan nieuwe business creëren en een flinke stimulans voor onze economie zijn.
De gevolgen van de grondstoffenproblematiek verschillen op de korte en lange termijn en zijn ook afhankelijk van de bedrijfsactiviteiten. Daarnaast ligt het prijs- en beschikbaarheidsrisico van grondstoffen door de productieopdeling in de keten in eerste instantie meestal bij de toeleveranciers. Omdat producenten van eindproducten (OEM-ers) vaak onvoldoende weet hebben van de grond- en hulpstoffen die deze toeleveranciers precies gebruiken, kunnen zij onaangenaam verrast worden door schaarste van bepaalde grondstoffen en onvoorziene prijsschommelingen.
Zowel toeleveranciers en OEM-ers dienen dan ook de prijs- en beschikbaarheidsrisico’s in beeld te brengen en te zoeken naar mogelijke alternatieven, bijvoorbeeld hergebruik van bestaande grondstoffen en toepassing van ‘biobased’ grondstoffen.
Lineaire versus circulaire economie
De traditionele lineaire economie is gebaseerd op ogenschijnlijk onbeperkt beschikbare grond- en hulpstoffen, de vervaardiging van producten en het verbruik door afnemers. Dit model waarbij de eindfase van een product niet ‘hergebruik’ maar ‘vernietiging’ is, loopt tegen haar grenzen aan.
Van nieuwe grondstoffen, die nog niet eerder gebruikt zijn, is maar een beperkte voorraad en ook schone lucht en water worden schaarser. Om onaangename verrassingen te voorkomen, is het beter om te kiezen voor het groeipad van de circulaire economie. In de circulaire economie staan productie, innovatie en hergebruik centraal, met als doel het hergebruik van producten en grondstoffen te vergroten en waardevernietiging te verkleinen.
Het circulaire model is niet alleen een antwoord op de toenemende grondstofschaarste, maar vooral ook een motor voor innovatie en groei, doordat bedrijven:
– nieuwe technologie ontwikkelen en daarmee een markt veroveren
– hun concurrentiepositie verbeteren met een slimmer ontwerp
– hun keten beter integraal beheren en beschikbaarheids- en leverrisico’s uitsluiten
– kansen grijpen in de nieuwe transportstromen binnen kringlopen
– profiteren van de toegenomen handelswaarde van afvalstromen
– nieuwe verdienmodellen ontwikkelen op basis van het gebruik in plaats van het bezit van goederen.
Kortom: het circulaire model creëert nieuwe business en is een flinke stimulans voor onze economie, aldus de RABOBANK.
Download de Thema-Update over Circulaire Economie:
Rabobank_TU_Circulaire_Economie_DEF.pdf