In januari gaan de eerste onderzoeksprojecten van start binnen de samenwerking tussen het Dutch Polymer Institute (DPI), de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en de National Council for Scientific and Technological Development of Brazil (CNPq). De instellingen DPI, TU/e en CNPq hebben vijf onderzoeksvoorstellen die betrekking hebben op biopolymeren en polyolefinen goedgekeurd. Elf promovendi en twee Postdocs zullen het onderzoek binnen een uitwisselingsprogramma aan beide kanten van de Atlantische Oceaan gaan uitvoeren.
Drie van de vijf onderzoeken richten zich op de ontwikkeling en toepasbaarheid van biopolymeren.
Binnen een van de projecten richten de onderzoekers zich op de ontwikkeling van nieuwe functionaliteiten van plantaardige proteïnes enerzijds ten behoeve van toepassingen in voedsel, en anderzijds om (tropische) ziektes te kunnen bestrijden.
Binnen het tweede project richten de onderzoekers zich op de ontwikkeling van bio-gebaseerde, high-performance kunststoffen op basis van polymelkzuur voor veeleisende toepassingen.
De onderzoekers van het derde project werken aan het ontwikkelen en testen van biopolymeren met antimicrobiële eigenschappen voor medische toepassingen.
De andere twee projecten richten zich op polyolefinen. Binnen de projecten wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een nieuw katalysatorsysteem waarmee in één reactor gelijktijdig twee typen polyetheen kunnen worden geproduceerd met een verschillend moleculair gewicht.
Het unieke van deze samenwerking is dat er met een Braziliaanse partners in een publiek-privaat verband wordt samengewerkt. De Braziliaanse onderzoekers gaan hun onderzoek gedeeltelijk uitvoeren bij kennisinstellingen die zijn aangesloten bij DPI. Jacques Joosten, Managing Director van DPI, geeft aan dat de contacten met Brazilië belangrijk zijn voor het instituut.
Ook de TU/e ziet volop kansen in de samenwerking met Brazilië aangezien de bij de TU/e-faculteit Scheikundige Technologie de nadruk ligt op Biobased Materials.