Raamovereenkomst Verpakkingen

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

Per 1 januari 2013 gaat de Raamovereenkomst Verpakkingen in met als gloednieuw item: de Verduurzamingsagenda. De VMK en PlasticsEurope hebben op 15 november 2012 het jaarlijkse seminar hieraan gewijd. De Verduurzamingsagenda in de Raamovereenkomst Verpakkingen heeft vier belangrijke peilers: reduce, renew, re-use en recycle. Op het seminar van de VMK en PlasticsEurope getiteld ‘Nieuwe afspraken voor verpakkingen en kunststof’ in Soestduinen werden ze gepresenteerd, samen met de dilemma’s die ze met zich meebrengen.

Reduce
‘Niet produceren is beter dan recyclen’, stelde Joan Hanegraaf, directeur Oerlemans Packaging en voorzitter VMK. Hij is van mening dat de gerealiseerde preventie meegerekend moet worden in de totale recyclingdoelstelling. Ingewikkeld is dat niet, want tijdens het seminar rekende Hanegraaf aan de deelnemers voor hoe dat kan worden opgenomen. Kunststof heeft al forse stappen gezet op de peiler ‘reduce’: Voor 100 gram verpakt product is bijvoorbeeld gemiddeld maar 3 gram kunststof verpakking nodig. In de Raamovereenkomst is dit echter niet meegenomen. ‘Preventie is moeilijk te meten en krijgt daardoor niet de credits die het verdient’, aldus Hanegraaf.

Renew
‘Eén op één vervanging voegt niks toe, het gaat erom waar we systemen kunnen vernieuwen. Wat mij betreft gaat het bij ‘renew’ daarom niet alleen over materialen, maar ook over producten en systemen’, zei Henk Vooijs (area manager UK & Benelux van Novamont en co-voorzitter van NRK-biobased). Vooijs maakte zijn statement concreet aan de hand van de Italiaanse wetgeving voor draagtassen. Deze wet is voortgekomen uit de wens om meer voedselafval in te zamelen bij de burgers en uiteindelijk meer afval te recyclen.

Re-use
EPS-producten kunnen zowel worden hergebruikt, herverwerkt als gerecycled, zodat Benedikt van Roosmalen, directeur Stybenex, de peiler ‘reuse’ besprak. EPS-verpakkingsafval is nogal volumineus, zodat het wordt ingezameld via een brengsysteem. Stybenex heeft hiervoor een pilot gedaan bij dertig gemeenten die zo succesvol is verlopen, dat ze er allemaal mee doorgaan. Het inzamelinitiatief wordt nu opgeschaald naar 250 gemeenten.

Recycle
Om de recycling van kunststofverpakkingen te vergroten, zijn er nog belangrijke hindernissen te nemen. Cruciaal voor recycling van kunststofverpakkingen uit huishoudens is dat recycling al in de ontwerpfase op het netvlies staat, stelde Jur Zandbergen, directeur AKG Kunststof Groep en sinds kort voorzitter van de VKR (kunststofrecyclers). Dat kunststofrecycling nog een enorme ontwikkeling te wachten staat, voorspelde Stuf Kaasenbrood, directeur PlasticsEurope Nederland: ‘De komende jaren gaan we praten over andere niveaus van recycling – denk aan feedstock-recycling, en dus ook over andere hoeveelheden. In mijn ogen staat kunststofrecycling nog maar in de kinderschoenen.’

Dilemma´s
Er zijn vele wegen die leiden naar verduurzaming, maar welke route wordt gekozen? De keuze voor de ene peiler kan de verduurzamingsroute via een andere peiler afsnijden. Dat betreft niet alleen dunnere verpakkingen die lastiger zijn te recyclen. Ook kan een verpakking soms meer materiaal nodig hebben om het product te beschermen, waardoor het ook zorgt voor verduurzaming. Aafko Schanssema, directeur VMK bracht nog een dilemma naar voren: ‘Moet je – uit oogpunt van recyclebaarheid – juist naar eenvoudige, op monomateriaal gebaseerde verpakkingen gaan en op minder soorten, of juist naar meer intelligente verpakkingen die de inhoud op versheid monitoren?’

Preventieplannen
Deze dilemma’s werden op het seminar niet beantwoord, maar doorgeschoven naar het Kenniscentrum Duurzaam Verpakken. ‘Daar moeten mensen zich over buigen die er meer mee te maken hebben, die er verstand van hebben’, aldus Cees de Mol van Otterloo (directeur Afvalfonds Verpakkingen). De inspanning die bedrijven gaan plegen voor verduurzaming, moeten ze voor de periode 2013-2018 gaan vastleggen in (branche)preventieplannen.

Informatie: www.vmk.nl