BASF verandert organisatiestructuur

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

BASF optimaliseert de structuur van zijn organisatie om naar eigen zeggen de afnemers beter te kunnen bedienen en de productie en technische positie te verbeteren. De verandering houdt in dat het aantal segmenten wordt teruggebracht van zes naar vijf en het aantal divisies van 15 naar 14.

BASF levert producten en oplossingen aan vrijwel alle industrieën. Het portfolio bestaat uit klassieke chemicaliën, speciale producten, gefunctionaliseerde materialen en oplossingen, en olie en gas. Binnen het portfolie vereisen zakelijke modellen verschillende competenties om succesvol te zijn, legt BASF uit. In de nieuwe organisatie zal de bundeling van productgroepen met hetzelfde zakenmodel het management helpen om meer de nadruk teleggen op de succesfactoren die nodig zijn om marktleider te zijn, zowel bij het tegemoetkomen van de wensen van de afnemers als op het operationele vlak. Aldus Dr. Kurt Bock, directievoorzitter van BASF.

De veranderingen in de organisatie gaan in per 1 januari 2013 en zien er als volgt uit:

Er wordt een nieuwe divisie Performance Materials gecreëerd binnen het huidige segment Functional Solutions, dat de nieuwe naam Functional Materials & Solutions krijgt. Andere divisies in dit segment blijven de divisies Catalysts, Construction Chemicals en Coatings.

In de nieuwe divisie Materials worden de innovatieve kunststoffen van de huidige divisies Performance Polymers en Polyurethanes gebundeld. De nieuwe divisie richt zich op belangrijke afnemers zoals de auto-industrie, de bouw, en elektrisch en elektronisch. Tot de productgroepen behoren PUR-systemen, technische kunststoffen, thermoplastisch PUR, Cellasto, biopolymeren, functionele schuimen, Styropor, Neopor, Styrodur, en epoxysystemen.

De overige activiteiten van het huidige segment Plastics, dat wordt opgeheven, wordt onderdeel van het segment Chemicals. Het segment Chemicals blijft zich richten op het ontwikkelen van de Verbund-systemen, waarbij in hoge mate geïntegreerde productie aanzienlijk concurrentievoordeel biedt.

De divisie Intermediates concentreert zich vooral op de C1-waardeketen. Deze productgroep omvat de aminen, butaandiol en derivatieven (inclusief PBT), polyalcoholen, organische zure en specialiteiten, methanol, formaldehyde, life science intermediates en Oase gasbehandeling.

De nieuwe divisie Monomeren bundelt het grootste deel van de productgroepen van de huidige divisie Anorganische stoffen met veel van de monomeren en basispolymeren van de huidige divisies Performance Polymers en Polyurethanes. Producten in de nieuwe divisie zijn MDI, TDI, caprolactam, adipinezuur, HMD, Polyamide 6 and 6.6, ammoniak, nitrilzuur, zwavelproducten, chloor, melamine, lijmen en harsen, en elektronische materialen,

De huidige divisie Petrochemicals wordt uitgebreid met propeenoxyde, waardoor alle grote afgeleiden van propeen Damen met andere kraakproducten bij elkaar zijn gebracht.

De segmenten Performance Products, Agricultural Solutions en Oil & Gas blijven onveranderd.

www.basf.com