Intelligent Customization

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

Onlangs organiseerde CADMES een seminar voor Nederlandse (speciaal)machine- en apparatenbouwers. Een van de conclusie van de bijeenkomst was dat ontwikkel-, ontwerp- en productieprocessen beter op elkaar afgestemd kunnen worden. Dit kan gebeuren via ‘Intelligent Customization’, waarbij in SolidWorks geïntegreerde functies een belangrijke rol vervullen. Het leidt tot een toename van zowel de winst als de concurrentiekracht.

Bas Koomen, Technical Director bij CADMES, opende het seminar en stelde: ‘Nederlandse machine- en apparatenbouwers kunnen en moeten hun concurrentiepositie verbeteren door slimmer te ontwerpen en rendabeler te produceren. Ook moeten zij meer tijd creëren voor echte R&D. Dat kan door gebruik te maken van ‘Intelligent Customization’ waarvoor SolidWorks krachtige ondersteunende functies bevat.

Vaak worden er onnodig veel productvarianten gebouwd en is elke machine die de fabriek verlaat in feite een speciaalmachine. Dat legt een behoorlijk beslag op de engineering- en tekencapaciteit, stelt hoge eisen aan de productieflexibiliteit en heeft verstrekkende gevolgen voor de after-sales service. Omdat van standaardisatie te weinig sprake is, mist men de efficiencyverbeterende mogelijkheden die het werken met een modulaire productopbouw binnen bereik brengt. ‘Intelligent Customization’ legt daarvoor de basis.

Om tot ‘Intelligent Customization’ te komen bevat SolidWorks specifieke functies, waarvan sommige ook gebruik maken van koppelingen met PDM- en ERP-systemen, vertelde Maykel van Oirschot, Learning Strategy Consultant bij CADMES. U moet dan denken aan ‘decision making tools’, intelligente relationele bibliotheken, slim gebruiken van ‘vaste templates’, etc.

Daarnaast bevat SolidWorks analyse- en simulatiefuncties waarmee men kan controleren of iets maakbaar is, sterk genoeg is, niet te duur is en al dan niet voldoet aan milieueisen. Aanvullend kan men specifieke configuratiesoftware toepassen zoals TactonWorks, dat naadloos is te integreren in SolidWorks. Al die functies komen de ontwerpsnelheid en  kwaliteit ten goede en verkorten de time-to-market.

Resato International BV in Roden is sinds 1985 gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van hogedruk componenten en installaties en levert sinds 1994 complete waterstraalsnijmachine. Inmiddels is Resato wereldwijd uitgegroeid tot een van de weinige specialisten op dit gebied. Tien jaar na de introductie van de eerste waterstraalsnijmachine waren we al zo succesvol, dat we als middelgrote machinebouwer de capaciteit niet meer hadden om snel en adequaat op de wensen van bestaande en (potentieel) nieuwe klanten in te spelen, vertelt Theo Post, R&D Manager bij Resato over de geschiedenis.

‘Dat capaciteitsprobleem raakte niet alleen ontwerp en productie, maar ook de afdeling service. We wisten dat we efficiënter moesten gaan werken en dat we zowel qua machineconstructie als qua software naar een modulaire opzet toe moesten. Daarop zijn we alles heel radicaal gaan (her)ontwerpen en daar is zo’n anderhalf tot twee manjaren in gaan zitten. Die investering gaan we de komende jaren terugverdienen doordat we onze kwaliteit hebben verhoogd, onze concurrentiepositie hebben verbeterd en we veel sneller en efficiënter werken. Vanaf het ontvangen van de opdracht tot het opleveren en in gebruikstellen van een waterstraalsnijmachine liggen nu nog maar zeven weken! Vroeger was dat meer dan drie maanden. Daarmee zijn we nu de snelste leverancier van op maat gesneden waterstraalsnijmachines ter wereld. We werken al jaren met SolidWorks, maken nu gebruik van Intelligent Customization en weten al bij het maken van de offerte precies wat die machine kost om te produceren. Daarnaast zijn we door de nieuwe manier van werken veel minder tijd kwijt zijn aan routinematig engineeringwerk en hebben we eindelijk (meer) tijd gekregen voor echte R&D.’

Meer informatie: www.cadmes.com