
De grondstofprijzen blijven volatiel in onzekere markten, aldus ABN AMRO het nieuwste kwartaaloverzicht. Het wereldwijde economische herstel heeft de afgelopen maanden het momentum verloren. De samengestelde PMI output index is recentelijk gedaald tot het laagste niveau sinds juli 2009. In veel regio’s daalde de index sterk, zoals in de VS, China, Japan, Brazilië en India. De vertraging viel vrijwel samen met het opnieuw oplaaien van de eurocrisis. Voor de tweede helft van 2012 verwacht ABN AMRO weer groei.
Vooral onder leiding van de VS en Azië zal de groei aantrekken, terwijl de eurozone met enige vertraging uiteindelijk zal volgen. Wel moet gezegd worden dat het tempo van de groei waarschijnlijk gering zal zijn. Dit komt vooral doordat in veel landen bezuinigingen op de begroting de economie zal beïnvloeden. Terwijl de Chinese autoriteiten relatief veel ruimte hebben om het monetaire beleid te versoepelen, lijkt een krachtige impuls (zoals we die in 2009 hebben meegemaakt) zeer onwaarschijnlijk.
Toch zal de BBP-groei in China geleidelijk herstellen in de tweede helft van 2012, wanneer de beleidsmaatregelen hun vruchten beginnen af te werpen. En ondanks dat hierdoor ook de vooruitzichten voor grondstoffen zullen verbeteren, verwacht ABN AMRO niet dat er een periode met forse prijsstijgingen is aangebroken. De prijzen van grondstoffen zullen zeer waarschijnlijk een volatiel patroon volgen, in overeenstemming met de verwachtingen over de mondiale groei. In een volatiele en onzekere economische omgeving zijn sterke stijgingen van grondstoffenprijzen dus niet erg waarschijnlijk, mede ook doordat ABN AMRO een verdere versterking van de dollar voorziet.
Mede op basis van deze macro-economische ontwikkelingen heeft ABN AMRO de volgende prijsverwachtingen in grondstofmarkten:
Energie – Ondanks grote volatiliteit, zal olieprijs niet sterk toenemen
Edele metalen – Hogere dollar en stijging reële rente drukt de prijs voor goud
Basismetalen – Op korte termijn hobbels, lange termijn perspectief blijft robuust
Ferro metalen – Overcapaciteit blijft een probleem en dit zal prijs drukken
Agrarisch – Prijzen dalen na de zomer
Download hier het volledige kwartaaloverzicht.