
Kunststoffen worden ingezet in verschillende toepassingen waar hygiëne-eisen komen bij kijken of waar materialen blootgesteld worden aan degradatie door micro-organismen. Het uitrusten van kunststoffen en rubbers met bacterie- en/of schimmelwerende eigenschappen kan voor deze toepassingen een belangrijke meerwaarde betekenen.
In bijvoorbeeld ziekenhuizen, hotels, toiletten, badkamers en keukens, maar ook bij huishoudelijke artikelen of in de voedings-, farma- en agro-industrie, is het beheersen van de groei van bacteriën (of andere bio-organismen) van groot belang. Niet alleen vanwege comfort of geur, maar ook gezondheidsbevorderend door het beperken van besmettingshaarden. Denk maar aan de ziekenhuisbacterie.
Kunststoffen en rubbers worden ook gebruikt in zeer vochtige en warme omgevingen. Dit zijn ideale omgevingen voor schimmel- en biofilmvorming en dit kan leiden tot een snelle degradatie en onbruikbaarheid van het materiaal. In toepassingen waar het beheersen van de groei en ontwikkeling van micro-organismen belangrijk is, kan overwogen worden om kunststoffen en rubbers van antibacteriële of schimmelwerende eigenschappen te voorzien, hetzij via specifieke deklagen of oppervlaktebehandeling, hetzij via additieven in de matrix van het materiaal.
Haalbaarheidsstudie
Flanders Plasticsvision gaat een haalbaarheidsstudie uitvoeren om de technische mogelijkheden en regelgevende barrières van een antimicrobiële functionalisatiestap in de kunststoffen in kaart te brengen.
De studie moet antwoord geven op de volgende vragen:
* Welke producten kunnen worden ingezet in kunststofprocessen om bacterie- en/of schimmelwerende eigenschappen te verkrijgen?
• Welke producten kunnen ingezet worden als actieve stof in deklagen en welke kunnen ingezet worden als additief in de bulk van het kunststofmateriaal?
• Op welke manier en in welke mate zijn deze producten voldoende actief?
• Kunnen natuurlijke antibacteriële producten worden ingezet?
• Hoe effectief zijn de verschillende producten en zijn ze commercieel reeds beschikbaar (producenten) of zitten ze eerder nog in een O&O-fase?
• Het prijsniveau per oplossing en/of techniek
* Welke methodes zijn er voorhanden in normen om de efficiëntie van antibacteriële behandelingen te kunnen nagaan? Zijn deze geschikt voor alle toepassingen voor kunststoffen?
* Op welke manier beïnvloeden de Biocide-regelgeving en de REACH-verordeningen de manier waarop deze producten en kunststoffen kunnen geproduceerd, vermarkt en gebruikt worden?
* Wat gebeurt er bij recyclage van antibacteriële kunststoffen?
Aanpak
De haalbaarheidsstudie zal bestaan uit een aantal stappen: literatuurstudie, aanvullende gesprekken met leveranciers van antimicrobiële (antibacteriële, schimmelwerende) producten, analyse van de wetgeving, het in kaart brengen van de testmethoden, case-studies met geïnteresseerde bedrijven, eindrapportage en slotbijeenkomst.
De start van het project is voorzien voor september 2012, de doorlooptijd is maximaal 6 maanden.
Meer informatie: info@plasticvision.be