Biobased plastics voor extrusietoepassingen

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

De overtuiging groeit dat de hernieuwbare polymeren eigenschappen vertonen die gelijkwaardig (kunnen) zijn aan die van synthetische polymeren, zodat eindproducten met een lange levensduur binnen het bereik liggen. Aldus een bericht van het Vlaams Kunststofcentrum over de vervanging van conventionele polymeren door biopolymeren voor extrusietoepassingen.

Gesteld wordt dat de Vlaamse textiel- en kunststofverwerkende industrie beschikt over een substitutiepotentieel van enkele tientallen kton per jaar.  In het bijzonder zijn biogebaseerde polyesters in staat om in bepaalde toepassingen PET, PP of PVC te vervangen.

Er is een traject bedacht om de industrie te ondersteunen en te informeren over de beschikbare kennis, en om de ervaring en technische kennis over het verwerken van biopolymeren verder te verspreiden. Het traject zal technische en wetenschappelijke informatie over biopolymeren voor duurzame eindproducten genereren, bundelen en doorgeven aan de industrie.

De algemene doelstelling van het traject is om de bedrijven uit de doelgroep de technologische, economische en ecologische kennis te laten opbouwen die vereist is om producten, die deels of volledig opgebouwd zijn uit hernieuwbare thermoplasten op de markt te brengen met een zo hoog mogelijk toegevoegde waarde. De aandacht gaat in het bijzonder uit naar producten met een hoge duurzaamheid (lange levensduur, resistent tegen verouderingsprocessen in realistische gebruikscondities).

Dit zal gebeuren door:
* samenwerkingsverbanden te creëren tussen bedrijven onderling en tussen bedrijven en kenniscentra
* formulaties en processing condities op punt te stellen om eindproducten te realiseren met een aanvaardbare levensduur en sterkte
* degradatieprocessen onder invloed van belichting, vocht en stress te vermijden
* een gerichte keuze van biopolymeerformulatie mogelijk te maken in functie van de eindtoepassing
* de kennis naar de bedrijven over te brengen
* procedures voor eco-design en kwantificering van de ecologische impact ter beschikking te stellen

Het traject richt zich op bedrijven uit de textielsector en de profielextrusiesector. De verwachte doorbraak van biogebaseerde polyesters zal ook implicaties hebben in andere deelsectoren van de polymeerverwerkende industrie. Daarnaast behoren de (potentiële) toeleveranciers tot de doelgroep.

De bedrijven uit de doelgroep kunnen het traject aansturen door deel te nemen aan de gebruikerscommissie. Via gerichte demonstratiecases zal de haalbaarheid van de voorgestelde ontwikkelingen worden aangetoond.

Ga voor informatie naar: www.vkc.be
mailto:wim.grymonprez@vkc.be