
Het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) heeft op 21 juni officieel zijn nieuwe Fibre Placement Robot in gebruik genomen. Met deze robot kunnen grote, composietonderdelen snel en tegen lagere kosten worden vervaardigd.
De ontwikkeling van nieuwe composieten en hun productietechnieken is volop in beweging. Op dit terrein heeft het NLR door onderzoek veel kennis verworven. Reden voor het NLR om een nieuwe Fibre Placement Robot aan te schaffen waarmee geautomatiseerd complexe vormen in vezelversterkte kunststof kunnen worden vervaardigd.
Michel Peters, directeur NLR: ‘Deze nieuwe robot is in staat om, in een korter tijdsbestek, grotere producten automatisch te fabriceren waardoor de productiekosten afnemen. Zo kunnen we nog slagvaardiger en klantgerichter opereren naar onze stakeholders. Met deze nieuwste investering geeft het NLR wederom met kracht invulling aan het beleid van de Nederlandse overheid om de concurrentiekracht van het bedrijfsleven te vergroten.’ Samen met de industrie ontwikkelt het NLR bijvoorbeeld composiet onderdelen voor de lucht- en ruimtevaart. Composieten worden ook toegepast in de windturbine-industrie, de auto-industrie, de scheepvaart en de sport.
Het NLR is de centrale kennisonderneming in Nederland op het gebied van lucht- en ruimtevaart. Het NLR voert opdrachten uit voor overheden en bedrijfsleven, in binnen- en buitenland en zowel voor de civiele als de militaire luchtvaart. Het doel is de luchtvaart veiliger, duurzamer en efficiënter te maken. Op die manier levert het NLR al meer dan 90 jaar een essentiële bijdrage aan het concurrerende en innoverend vermogen van de Nederlandse overheid en industrie.
Het NLR beschikt over onderzoeksfaciliteiten zoals laboratoriumvliegtuigen, windtunnels, vliegtuigstimulatoren en een verkeerstorensimulator. Bij het NLR werken ongeveer 650 mensen, verdeeld over locaties in Amsterdam en in Marknesse, Flevoland. De jaarlijkse omzet van het NLR bedraagt ongeveer 75 miljoen euro.