
Wetenschappers van de TU/e zijn erin geslaagd een kunststof te maken die licht geeft als eraan getrokken wordt. De kunststof kan in rood, geel, blauw en groen oplichten. Als toepassing denken de onderzoekers in eerste instantie aan onderzoek om te bepalen waar en wanneer een kunststof breekt.
Het lichtgevende effect ontstaat doordat de onderzoekers een extra element hebben ingebouwd in de kunststofmoleculen: een moleculaire ring met de naam dioxetaan. Wanneer hard genoeg aan de kunststof wordt getrokken, breekt deze ring open en zendt licht uit. Het lichtgevende effect treedt op zolang er aan wordt getrokken. Op het moment dat de kunststof scheurt is een lichtflits te zien doordat dan heel veel moleculaire ringen tegelijk openbreken.
Het onderzoek is vooral gedreven door fundamentele wetenschappelijke vragen en naar de mogelijkheden om met mechanische krachten nieuwe soorten chemie te ontsluiten, vertelt hoogleraar Supramoleculaire Polymeerchemie prof.dr.Rint Sijbesma. Toch ziet hij al een zeer geschikte toepassing van de vinding. Door het uitgezonden licht is heel nauwkeurig te zien waar, wanneer en hoe polymeren breken, waardoor het belastingsgedrag ervan in detail bestudeerd kan worden.
Mechanically induced chemiluminescence from polymers incorporating a 1,2-dioxetane unit in the main chain
Het artikel verscheen op 27 mei als ‘advanced online publication’ bij Nature Chemistry (doi: 10.1038/NCHEM.1358).
Auteurs: Yulan Chen, Jolanda Spiering, S. Karthikeyan, Gerrit Peters, Bert Meijer en Rint Sijbesma, allen TU Eindhoven
Alle auteurs zijn betrokken bij het Institute for Complex Molecular Systems van de TU/e.
Het onderzoek werd mede mogelijk gemaakt door financiële steun van de NWO (Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek)