Twee NRK Green Deals gesloten

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

Symbolisch ondertekenden Minister Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie), Minister Spies (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en Staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) op donderdag 14 juni zo’n 60 nieuwe Green Deals. Twee van de 60 deals zijn NRK-projecten.

Een Green Deal is een afspraak tussen rijk en initiatiefnemer waarbij het rijk concrete duurzame initiatieven ondersteunt door regels soepeler te hanteren en innovaties te motiveren. De initiatiefnemer doet op zijn beurt iets terug:  ‘groen en groei’.

Het eerste NRK-project is in samenwerking met SABIC. In dit project wordt een Groen Certificaat ontwikkeld dat het gebruik van hernieuwbare grondstoffen in de waardeketen van grondstof tot kunststof eindproduct beschrijft en daarmee motiveert. Deze certificering zal de stapsgewijze verduurzaming van de (polymeer) chemische industrie transparant maken. Het gewenste systeem is vergelijkbaar met bv. groene / grijze stroom.

Het tweede NRK-project behandelt substitutie van gevaarlijke stoffen door biobased stoffen in de rubber- en kunststofindustrie. In 2015 mogen bepaalde stoffen (weekmakers en vlamvertragers) die op de REACH-autorisatielijst staan niet meer gebruikt worden, tenzij er een vergunning hiervoor is. De focus van dit project is om deze stoffen te substitueren. Op dit moment zijn er al veel initiatieven bij de bedrijven gaande waardoor ieder bedrijf het wiel opnieuw aan het uitvinden is. Dit project koppelt de bedrijven en de kennisinstituten samen om zo de Nederlandse rubber- en kunststofindustrie een voorspong te geven. Naast de autorisatiestoffen mogen ook gebruikers van andere gevaarlijke stoffen aan dit project meedoen. Opgeven kan vrijblijvend via Jolanda Neeft, neeft@nrk.nl

In een derde Green Deal heeft Synbra (NRK-lid) een Green Deal gesloten met SuikerUnie en Purac gericht op het product en technologieontwikkelingen in de biopolymerenketen in Nederland. Natural Plastics sloot een vierde deal voor hun innoverende boomverankering. Met dit gepatenteerde systeem wordt een jonge boom ondergronds met 4 ankers vastgezet. Tegen de tijd dat de biodegradeerbare ankers zijn vergaan heeft de boom voldoende vaste grond om zelf stevig te staan. Een duurzame en goedkopere oplossing in de groenvoorziening.

www.nrk.nl