
Zonnecollectoren zullen in de toekomst minder wegen, en efficiënter en goedkoper worden. Dat is het streven van SABIC en de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam. Zij sloten een exclusieve, wereldwijde overeenkomst die als doel heeft de technologische uitvinding van de universiteit om de temperatuur in zonnecollectoren te beheersen, verder te ontwikkelen en op de markt te brengen.
Eind 2011 waren in Europa meer dan 50 gigawatt aan PV-systemen en 26 gigawatt (zonne-energie) geïnstalleerd. Dat is genoeg om meer dan 15 miljoen huishoudens van elektriciteit te voorzien en aan 12,5 miljoen huishoudens warm water te leveren met behulp van een zonne-energiesysteem van gemiddelde grootte.
Aangezien de vraag naar zonne-energie toeneemt, besloten SABIC en de VU Amsterdam samen te werken om een nieuwe, efficiëntere technologie te ontwikkelen om zonlicht op te vangen en de warmte op te slaan.
De energie uit zonlicht veroorzaakt in de zonnecollectoren temperaturen die vaak hoger zijn dan het smeltpunt van kunststoffen. Hierdoor moeten de collectoren worden gemaakt van metaal en glas, beide duur en zwaar en met beperkingen ten aanzien van de vormgeving. Het concept dat ontwikkeld en gepatenteerd is door de VU Amsterdam gebruikt een ‘optische schakel’ door een prismatische structuur van panelen te ontwerpen die zijn gemaakt van Lexan polycarbonaat van SABIC. De platen reflecteren het zonlicht zodanig dat de panelen niet te warm kunnen worden.
Het concept is in 2009 bekroond met de EUREKA Climate prijs door de provincie Noord-Holland. Dat heeft een verdere ontwikkeling samen met The Institute for Fundamental Research on Matter (FOM) mogelijk gemaakt.
Zonnecollectoren worden getest op het dak van de VU Amsterdam.
(Foto’s Vrije Universiteit Amsterdam (VU), PR208)