
Op 27 april jl. heeft de Europese PVC-waardeketen het initiatief VinylPlus voorgesteld. Tevens werden de resultaten van het eerste jaar van deze tienjarige verbintenis op het gebied van duurzame ontwikkeling bekendgemaakt. In het kader van VinylPlus streeft de PVC-industrie er onder andere naar in 2020 in Europa 800.000 ton PVC te recycleren. Dankzij de consolidatie van de inzamelingsschema’s en de bestaande PVC-recyclage werd in 2011 al 257.000 ton gerecycleerd, ondanks moeilijke marktcondities en vooral de moeilijke situatie in de bouwsector.
Additieven
Er werd ook vooruitgang geboekt op het gebied van een meer verantwoord gebruik van additieven. In 2011 is het verbruik van loodstabilisatoren afgenomen met 71,4 % in vergelijking met 2007. We zitten in lijn met de doelstelling van een totale vervanging tegen 2015. Deze trend gaat samen met een stijging van het verbruik van calcium als alternatieve stabilisator.
Samenwerking nog nooit zo belangrijk geweest
De verantwoordelijken van de PVC-industrie onderstrepen dat de ambitieuze doelstellingen van VinylPlus alleen maar kunnen bereikt worden op voorwaarde dat alle actoren in de waardeketen hun medewerking verlenen om de markt van de PVC recyclage te stimuleren. ‘De industrie zal zich blijven engageren voor de doelstellingen die werden vastgelegd, en we worden gestimuleerd door de vooruitgang in het eerste jaar van dit nieuwe programma, ondanks het moeilijke economische klimaat. De behoefte aan samenwerking is nog nooit zo belangrijk geweest als in deze tijd van zware besparingen. De actieve steun van de hele PVC-waardeketen en een ondersteunend milieubeleid op Europees niveau zijn vereist om het storten van PVC-afval te vermijden en om de vraag naar gerecycleerde producten aan te moedigen’, aldus Stefan Eingaertner, Algemeen Directeur van VinylPlus.
Innovatie, creativiteit, proactief denken
Brigitte Dero, Algemeen Directeur van ECVM en Adjunct- Algemeen Directeur van VinylPlus, stelde: ‘Innovatie, creativiteit en een proactief denken zijn allerbelangrijkst voor een succesvolle implementatie van onze vrijwillige verbintenis. VinylPlus beoogt een aanpak gebaseerd op levenscyclusanalyse en een doeltreffend gebruik van de middelen, over de gehele waardeketen heen. Een beter gebruik van hernieuwbare grondstoffen, een doeltreffend beheer van het afval en de veralgemening van recyclage zijn de middelen om dit te bereiken. Deze aanpak is ten andere in lijn met het principe om meer met minder te produceren, wat aan de basis ligt van het nieuwe draaiboek van de Europese Unie voor een groene economie.’
In overeenstemming met de doelstellingen van VinylPlus engageren de vertegenwoordigers van de Europese PVC-industrie er zich ook toe om de kennis en goede praktijken die zij dankzij de VinylPlus en Vinyl2010 initiatieven verwerven, ook buiten Europa in de wereld uit te dragen.
Download hier de Engelse versie van het voortgangsrapport 2012.
De Nederlandse versie verschijnt in de loop van juni.
Meer informatie over VinylPlus: www.vinylplus.eu