
Kunststof doen het erg goed. Dat blijkt als men vergelijkt met wat er is geregeld op het gebied van voedselveiligheid voor kunststoffen met dat voor papier, metaal en inkten. Machinefabrikanten beginnen zich nu ook te oriënteren welke wetgeving voor hun producten relevant is. Voor kunststof is er uitgebreide EU- en Nederlandse wetgeving aanwezig, al blijkt het nog een hele toer om daaraan te voldoen. Meer dan 70 deelnemers vanuit de hele keten waren aanwezig op de themabijeenkomst van 3 april jl.
Kosten op migratietesten kunnen gereduceerd worden door voorwerk te doen, zo bleek tijdens de presentatie van Louis Wolswijk van Eurofins. Artikelen en materialen die in contact met levensmiddelen komen moeten getest worden. Deze migratietesten kunnen prijzig zijn en zeker als men alle producten laat testen op alle soorten voedsel en gebruiksomstandigheden. Slim kiezen helpt enorm om het aantal migratietesten te verminderen. Verder gaf Louis Wolswijk een live demonstratie van een migratietest.
Stoffen worden zeer uitvoerig getest voordat ze in recepturen mogen worden gebruikt die bedoeld zijn om kunststof voedselcontactmateriaal te maken. Honderdduizenden euro’s worden door het bedrijfsleven uitgegeven aan toxicologisch onderzoek voordat een enkele stof op de positieve lijst kan komen van de Europese kunststofverordening (10/2011/EC) die sinds 1 mei 2011 van kracht is. Leon Rodenburg van Eastman legde daarna uit dat het bovendien belangrijk is om deze grondstoffen, de materialen en eindproducten te behandelen volgens de GMP-verordening. De GMP-verordening stelt onder andere de eis dat men hygiënisch omgaat en bijvoorbeeld food en non-food contactmaterialen scheidt. Mocht er dan toch iets mis zijn met een stof/mengsel, dan kunnen recalls nodig zijn. Vandaar dat tracking and tracing erg belangrijk is.
Was er vroeger sprake van wantrouwen, nu is er wederzijds begrip tussen de ketenpartners. Communicatie in de keten is heel belangrijk als de verpakkingen verkocht worden aan voedselverpakkers. Annette ter Welle van Sara Lee DE heeft de ervaring dat er veel tijdswinst is te halen als men tijdig met de leverancier (verpakkingsproducent) en testlabs communiceert. Men is de laatste tijd wat minder terughoudend om informatie te delen, soms alleen na ondertekening van een secrecy agreement. Daarnaast hebben voedselverpakkers de moeilijkheid dat ze met verschillende materialen te maken hebben die niet zo goed geregeld zijn als kunststof en moeten de machines die het voedsel transporteren ook voedselveilig zijn. Voedselverpakkers hebben behoefte aan kennis. Vandaar dat er een FNLI Expertgroep Food Contact Materials is opgericht waar de VMK ook in deelneemt.
De verklaring van overeenstemming oftewel Declaration of Compliance (DoC) is het hart van de communicatie wat betreft kunststofverpakkingen voor levensmiddelen. Het is daarbij belangrijk dat men weet wat men ondertekent zodat bij eventuele recalls er geen claim kan worden gelegd. Wel moet men zeker stellen dat het product veilig is volgens 1934/2004/EC. Dit betekent ook dat men naast de monomeren en additieven ook kijkt naar de kleurstoffen en andere stoffen die gebruikt zijn om de kunststof te produceren. In de uitgebreide DoC van de VMK komen alle facetten aan de orde, zodat men aan het einde met de grootst mogelijke zekerheid kan zeggen dat het product veilig is om in contact te komen met voedsel of levensmiddel. De uitgebreide DoC is alleen beschikbaar voor leden. Jolanda Neeft legde uit dat er nog meer voordelen zijn van het lidmaatschap zoals lobby, helpdeskfunctie en de MasterClass met Rob Veraart op maandag 17 september 2012 die gratis is voor VMK-leden.
Meer informatie: Jolanda Neeft
www.nrk.nl of neeft@nrk.nl