Europees instituut voor onderzoek aan bioplastics

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

De Universiteit Maastricht (UM) en de Rheinisch-Westfaelische Technische Hochschule (RWTH) Aken gaan een Europees instituut (Cooperation of Excellence) oprichten voor Biobased Materials. Dit nieuwe instituut voor modern biomaterialenonderzoek wordt gevestigd op de Chemelot Campus in Sittard-Geleen. De grensoverschrijdende samenwerking heeft als doel onderzoek te doen aan materialen. Dit moet leiden tot het vervangen van de traditionele bouwstenen voor polymeren door duurzame alternatieven en tot de ontwikkeling van nieuwe innovatieve biomaterialen, aldus een persbericht.

Het onderzoek zal zich richten op plantaardige materialen als groene grondstof van de toekomst. De ontwikkeling van deze nieuwe technologie wordt niet alleen ingegeven door de uitputting van fossiele brandstoffen en de klimaatverandering als gevolg daarvan, maar ook door de veelbelovende vooruitzichten voor de winning van complexe hoogwaardige bouwstenen en polymeren uit planten.

De partners dragen ieder bij aan het project vanuit hun individuele kennis en kunde. De RWTH Aken levert kennis op het gebied van moleculaire biologie, plantbiotechnologie, moleculair- en procestechnische wetenschappen en medische technologie. De Universiteit Maastricht draagt biologie, computerwetenschappen, biomaterialenwetenschappen en klinische expertise bij.

De vier belangrijkste onderzoeksambities van het instituut zijn:
1. het gebruik van planten als biologische reactor voor de productie van geavanceerde bouwstenen en macromoleculen;
2. het verhogen van de functionaliteit van deze bouwstenen door chemische bewerking;
3. het verwerken van deze bouwstenen en polymeren tot toepasbare materialen;
4. ontwikkeling van bio-actieve biomaterialen voor klinische toepassing, onder andere in de regeneratieve geneeskunde.

Binnen de ‘Cooperation of Excellence’ tussen Maastricht en Aken worden op de Chemelot Campus teams samengesteld van jonge ambitieuze wetenschappers, die gaan werken onder leiding van drie professoren. De werving start begin 2012 en de activiteiten op de Chemelot Campus worden naar verwachting medio 2012 opgestart. De onderzoekers krijgen laboratoriumfaciliteiten en huisvesting tot hun beschikking op Chemelot, maar hebben uiteraard ook toegang tot alle universitaire faciliteiten in Maastricht en Aken. UM en RWTH nemen de opstartkosten voor dit initiatief voor hun rekening.