Belgische vissers halen kunststofafval uit zee

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

De Belgische visserijsector en de kunststofindustrie lanceren met de steun van Maria Damanaki, de Europese Commissaris voor Maritieme Zaken & Visserij, een Belgisch WFO project voor het opvissen van drijvend afval uit zee. De kunststofindustrie wil hiermee haar engagement tonen om samen met andere betrokkenen te werken aan oplossingen voor het voorkomen en verwijderen van zwerfvuil in zee.

Federplast.be vzw, de Belgische vereniging van producenten van kunststof- en rubberartikelen, kondigde op 8 november de lancering aan van een proefproject voor het opvissen van drijvend afval voor de Belgische kust. Het project werd opgezet in samenwerking met SDVO, de Vlaamse Stichting voor Duurzame Visserijontwikkeling, de Europese Waste Free Oceans Foundation en met financiële steun van essenscia, de Belgische Federatie van de Chemische Industrie en Life Sciences.

Vlaamse vissers zullen in de komende weken de aanwezigheid van drijvend afval in de Belgische kusthavens monitoren en 5 dagen uitvaren op zee met speciale netten die ontwikkeld werden voor het vangen van drijvend afval. De bedoeling is om experimenteel na te gaan of het zinvol is om een langduriger project op te zetten voor het opvissen van drijvend afval voor de Belgische kust met financiële steun van de Europese visserijfondsen.

Het project wordt wetenschappelijk begeleid door eCOAST, een onafhankelijk onderzoekscentrum in de mariene wetenschappen (www.ecoast.be). De wetenschappelijke verslaggeving wordt financieel gesteund door de preventiecampagne tegen zwerfvuil van Fost Plus en het Vlaamse Gewest (www.indevuilbak.be)

Het opgeviste afval zal worden afgevoerd naar de sorteerinstallaties van het bestaande ‘Fishing for litter’ project. ‘Fishing for litter’ wordt gefinancierd door de Belgische federale overheid en recupereert het afval dat bijvangst is van het vissen op de zeebodem. Het WFO pilootproject is hieraan complementair doordat het zich specifiek richt op drijvend afval. Na sorteren en analyseren van het afval wordt de kunststof fractie gerecycleerd door Ekol NV, een Belgische firma met jarenlange ervaring in het recycleren van gemengd kunststofafval (www.ekol.be).

Voor meer inlichtingen:
geert.scheys@federplast.be
stephane.dalimier@nmc.be

Op de foto een demonstratie door de Belgische vissersboot Joly Jumper van het opvissen van drijvend afval met een ‘Thomsea’ sleepnet.