
Professor Dick Broer, hoogleraar Functionele Organische Materialen aan de TU Eindhoven, heeft vorige week de Gilles Holst Medaille 2011 ontvangen voor zijn onderzoek op het gebied van vloeibaar kristallijne polymeren.
Zijn internationaal gewaardeerde onderzoek heeft geleid tot tal van innovaties, van lcd-beeldschermen en biosensoren tot op licht reagerende materialen voor zonne-energie en architectuur. Diverse onderzoeken van Dick Broer vonden en vinden plaats onder de vlag van het Dutch Polymer Institute (DPI). Uit het juryrapport:
“Met deze prijs wordt erkenning gegeven aan de combinatie van Broers hoogstaand en internationaal zeer gewaardeerd wetenschappelijk onderzoek met een hoge mate van originaliteit en inventiviteit. De grote en breed gedragen waardering voor deze excellente onderzoeker wordt onderschreven door het feit dat hij meervoudig is genomineerd voor de Gilles Holst Medaille 2011, door verschillende wetenschappers vanuit verschillende onderzoeksorganisaties.” De jury was unaniem in haar oordeel.
Over de Gilles Holst Medaille
Het Gilles Holst Fonds werd in 1939 opgericht bij gelegenheid van het vijfentwintigjarig jubileum van Gilles Holst bij de NV Philips. Holst was directeur van de laboratoria van de Philips Gloeilampen-fabrieken te Eindhoven. De gouden medaille wordt eens per vier jaar uitgereikt aan een excellente Nederlandse wetenschapper die werkt op het grensgebied van natuurkunde en scheikunde. Een belangrijke nevenvoorwaarde is dat het onderzoek heeft bijgedragen aan een praktische toepassing.
DPI is in 1997 opgericht als Technologisch Top Instituut, dat wetenschappelijke kennis op het gebied van polymeren koppelt aan de industriële vraag naar innovatie. Op dit moment zijn ongeveer 200 onderzoekers betrokken bij DPI-projecten in bijna 50 kennisinstellingen over de hele wereld. Aan het onderzoek van DPI nemen ruim 30 nationale en internationale bedrijven deel.