
Het ontbreken van een automatische waarschuwing is bij bedrijven die werken met grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen een belangrijke reden waardoor het soms misgaat. Door al bij het ontwerp van een installatie instrumenten in te bouwen die dergelijke problemen signaleren, kan dit worden voorkomen.
Dat concludeert de afdeling Major Hazard Control (MHC) van de Arbeidsinspectie op basis van een analyse van 77 incidenten met gevaarlijke stoffen in de periode van 2008 tot en met 2010. Bij een derde van deze incidenten raakten mensen gewond (53). Er vielen 3 doden. De VNCI betreurt het dat, anders dan in de vergelijkbare rapportage over de periode 2004-2007, de analyse tamelijk abstract is en dat een korte beschrijving van de incidenten, waarbij de basisoorzaken zijn genoemd, deze keer ontbreekt. “Dat spreekt bedrijven meer aan dan een algemene analyse”, reageert Macco Korteweg Maris, beleidsmedewerker (transport)veiligheid en Gezondheid van de VNCI.
De Arbeidsinspectie vindt dat er meer aandacht moet zijn voor de inventarisatie van de risico’s, de veiligheid rond het onderhouden van installaties en voor noodplannen voor als het toch mis gaat. Dit zijn onderdelen van het verplichte veiligheidsbeheerssysteem van bedrijven. Een deel van de bezochte bedrijven leert te weinig van de eigen aanpak van incidenten; ze maken te weinig gebruik van inzichten die ze zelf opdoen over de zaken die goed gaan en over de zwakke plekken.
De organisatie constateert dat veel incidenten plaatsvinden als het bedrijf of afzonderlijke installaties tijdelijk helemaal stilliggen voor groot onderhoud. Ze controleert daarom sinds vorig jaar vaker tijdens onderhoudstops. Verder informeert de Arbeidsinspectie de betrokken bedrijven en brancheorganisaties over de resultaten, zodat zij hun preventie kunnen verbeteren.
De Arbeidsinspectie is ook van mening dat meer aandacht nodig is voor het beperken van de schade als er toch gevaarlijke stoffen vrijkomen. Werknemers die dergelijke calamiteiten bedwingen, moeten goede beschermingsmiddelen hebben.
De incidentenrapportage van de Arbeidsinspectie afdeling MHC betreft arbeidsgerelateerde incidenten bij BRZO- en ARIE-bedrijven. Het aantal onderzochte incidenten ligt 50 procent lager dan in de rapportage over de periode 2004-2007.
Bron: VNCI