Nederland kan economische groei verdubbelen

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

De economische groei in Nederland kan verdubbelen ten opzichte van de gemiddelde groei van de afgelopen tien jaar. De arbeidsproductiviteit kan namelijk wel met 20 procent stijgen, goed voor ruim 100 miljard euro extra jaarlijkse productie. Als Nederland dit in 10 jaar realiseert, leidt dat tot 3,4 procent groei per jaar.

Slimmer werken
Dit concluderen de ruim 20 talentvolle jonge academici van de Nationale DenkTank 2011 in hun analyse van de arbeidsmarkt van de toekomst. In tijden van crisis en de aangekondigde bezuinigingen wil de DenkTank een positief signaal geven: Nederland kan door slimmer te werken veel harder groeien dan het nu doet.
Een hogere productiviteitsgroei is noodzakelijk voor Nederland om haar welvaart te behouden. Door de vergrijzing krimpt de beroepsbevolking. Hierdoor stijgen de kosten voor de zorg en de AOW. Daarnaast verliest Nederland haar internationale koploperspositie doordat we structureel minder groeien dan het wereldgemiddelde.

Remmende factoren
Nederland heeft een hoge arbeidsproductiviteit en staat in de mondiale top drie. Uit een vergelijking van belangrijke sectoren met de drie best presterende landen, blijkt dat de Nederlandse arbeidsproductiviteit nog 20 procent hoger kan. Dit wordt bevestigd door veel medewerkers, bijna de helft geeft aan een stuk productiever te kunnen werken. Administratieve lasten, onduidelijke afspraken in de organisatie, inefficiënte ICT en het wachten op anderen staan dit in de weg.
De DenkTank ziet als knelpunt de miscommunicatie tussen leidinggevenden en werknemers. Met betrekking tot het ‘nieuwe werken’ bijvoorbeeld denkt 57 procent van werknemers productiever als ze plaatsongebonden werken, terwijl maar 11 procent van leidinggevenden denkt dat hun werknemers dat zijn.
Werk aantrekkelijker maken
Daarnaast worden volgens de DenkTank nog onvoldoende bepaalde behoeftes vervuld die het werk binnen organisaties aantrekkelijker maken. Medewerkers zijn het meest ontevreden over hun inspraak in het organisatiebeleid. 30 procent geeft aan dat een grotere betrokkenheid bij het beleid hen meer zou motiveren.
Behalve de inhoud van het werk en de werksfeer zijn voor hoogopgeleiden de visie en doelen van de organisatie de bepalend voor de motivatie. Voor middel- en laagopgeleiden is het leveren van een bijdrage aan de maatschappij een belangrijke motivatie. Bovendien vindt 92 procent van de leidinggevenden dat ze regelmatig met hun medewerkers praten over hun behoeftes en wensen op het werk, terwijl maar 57 procent van de medewerkers het hier mee eens is.

Kennis en ideeën benutten
Nederland kan productiviteit, inzetbaarheid en motivatie van werknemers verhogen door kennis en ideeën binnen en buiten de organisatie optimaal te gebruiken. Volgens experts zijn Nederlanders in vergelijking met andere landen goed in actief meedenken en het tonen van initiatief binnen hun organisatie. Organisaties maken echter niet genoeg gebruik van de ideeën, kennis en vaardigheden van medewerkers. Ook kunnen Nederlandse organisaties beter gebruik maken van kennis en goede voorbeelden bij concurrenten, kennisinstellingen en klanten.

De DenkTank interviewde honderden experts en deed in samenwerking met Newcom Research & Consultancy onderzoek onder ruim 1300 werknemers en leidinggevenden in met name de zorg, onderwijs, zakelijke dienstverlening en overheid. De DenkTank gaat nu werken aan concrete oplossingen. Deze worden in december gepresenteerd.

Ga voor meer informatie naar de website van de Nationale Denktank.