
De EU Commissie heeft als doelstelling het Europese energiegebruik tot 2020 met 20% te verminderen. Dit doel wordt onderschreven door de Europese fabrikanten van kunststof- en rubbermachines, en zij stellen dat dit ook haalbaar is. Dit is de conclusie van een studie in opdracht van EUROMAP, en als titel heeft ‘Energy Efficiency: European Plastics and Rubber Machines well placed’.
Jaarlijks wordt in Europa zo’n 50 miljoen ton kunststof en een miljoen ton rubber verwerkt. Ongeveer de helft hiervan wordt geëxtrudeerd en een kwart gespuitgiet. De rest is verdeeld over blaasvormen, thermovormen en andere technieken.
Het totale energiegebruik door machines bedraagt circa 22,8 TWh. Het energiegebruik is berekend op basis van het Europese machinepak in 2010 en op het gemiddelde energiegebruik per eenheid verwerkt materiaal. Dit brengt het jaarlijkse machine-gerelateerde energiegebruik op 22,8 terawatt-uur (TWh). Het totale energiegebruik door verwerkers waar deze machines staan is ongeveer drie keer zo hoog: 66,5 TWh. In dit totaal zijn behalve de machines ook de volledige infrastructuur van productie en management opgenomen (zoals verwarming, koeling, perslucht enzovoort).
Ongeveer 35 procent van het machinegerelateerde energiegebruik is bestemd voor een vaste factor: het smelten van de kunststof. Het energiegebruik voor deze stap kan niet worden verlaagd, zelfs niet door efficiëntere machines te gebruiken, aldus EUROMAP.
De studie maakt duidelijk dat het mogelijk is het machine-gerelateerde energiegebruik tot 2020 met 20 procent te verminderen. Een groot deel van de besparingen komt door het op grotere schaal invoeren van energie-efficiënte technieken, in combinatie met nieuwe typen aandrijvingen, een grotere productiviteit van machines en processen, en door integratie van processtappen. Tegelijkertijd wordt verouderde apparatuur vervangen door nieuwe, zuiniger machines. Moderne spuitgietmachines gebruiken gemiddeld 37% minder energie en produceren tweemaal meer dan vergelijkbare eenheden in 1990.
Besparingspotentieel: 4,5 TWh in 2020
Als alle mogelijkheden worden uitgebuit kan het machine-gerelateerde energiegebruik tussen 2010 en 2020 met 4,5 TWh afnemen, is de slotconclusie van EUROMAP.
Meer informatie: www.euromap.org