Meer composieten in luchtvaart

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

Koolstofvezelversterkte kunststoffen zijn zeer belangrijk in de lucht- en ruimtevaart. Dat zal duidelijk te zien zijn op de Composites Europe, het composiet-evenement dat van 27-29 september in Stuttgart wordt gehouden. De organisatoren stellen dat diverse innovaties voor de lucht- en ruimtevaart prominent naar voren zullen worden gebracht. Onderstaand een voorproefje.

SGL Group – The Carbon Company, opende in mei een zeer moderne proeffabriek in Meitingen. Deze is bestemd voor het AirCarbon project, waarin industriële partners onder leiding van de SGL Group het gebruik van koolstofvezelversterkte kunststoffen in de lucht- en ruimtevaart een stap verder willen brengen. Het project wordt gefinancierd door het Duitse Ministerie van Economie en Techniek. Doel is zeer sterke koolstofvezels voor de lucht- en ruimtevaart te ontwikkelen.

Panox is een geoxideerde thermisch stabiele polyacrylnitril (PAN) vezel, die niet brandt, smelt, zacht wordt of druipt. De vezels worden verwerkt in brandwerende textielen voor bijvoorbeeld vliegtuig-, trein-, bus- en autostoelen, en ook in beschermende kleding voor brandweerlieden, militairen, politie, autocoureurs en staalarbeiders. De vezels worden verder gebruikt voor remvoeringen, isolatie, verpakkingen en afdichtingen. Panox wordt ook gebruikt als basismateriaal voor de productie van koolstof/koolstof vliegtuigremmen.
(Foto: SGL Group).

P-D Aircraft Interior, een dochter van Preiss-Daimler, bouwt in Bitterfeld-Wolfen uiteenlopende onderdelen voor vliegtuigcabines uit glasvezelweefsel en kunststof. Deze worden vervolgens verwerkt tot keukentjes, toiletten, kasten, bars, binnenbekleding en dergelijke. P-D werkt nauw samen met Diehl Aircabin in Laupheim, een grote inbouwer van vliegtuigen. Samen willen de bedrijven niet alleen cabines inrichten, maar ook onderzoek doen en nieuwe producten en technieken introduceren. Met een nieuw productieproces kan P-D Aircraft Interior de brandbaarheid, rookvorming, het statisch gedrag en het gewicht van onderdelen in een vroeg stadium beïnvloeden. Bovendien zou de techniek tot 20% kosten besparen vergeleken met standaard productiemethoden.

MAG Group, een leverancier aan machinebouw, heeft de Franse luchtvaart- en composietspecialist Forest Liné overgenomen. Hierdoor krijgt MAG IAS GmbH in Göppingen meer toegang tot de composiettechnologie en nieuwe markt- en klantsegmenten in de lucht- en ruimtevaart. Forest Liné bouwt machines en gereedschappen voor de productie van onder andere aerofoils uit composietmateriaal.
De komende jaren verwacht MAG een groeiende vraag naar composieten voor de lucht- en ruimtevaart, en voor energie-opwekkingssystemen zoals windmolens. In Göppingen staat een composietencentrum waar nieuwe technieken voor het snijden van vezels worden ontwikkeld.
MAG is partner van Airbus. Om rompsecties van de A350 XWB met een diameter tot 6,3 meter te bouwen, gebruikt de Airbus een Viper FPS (Fibre Placement System) van MAG. Zo’n 92% van de romp bestaat uit composieten die met deze machine zijn gebouwd. Airbus en zijn Europese partners hebben in totaal 14 machines van MAG in gebruik, waarmee rompsecties, vleugelelementen, motorgondels en andere onderdelen worden gebouwd voor de A320, A330/A340, A380 en de A400M.

Het Luxemburgse bedrijf Airtech Europe, een dochteronderneming van Airtech Advanced Materials Group (LA, Ca. VS) levert vacuümfolie en gereedschap voor het verwerken van vezelversterkte kunststoffen voor lucht- en ruimtevaart en andere toepassingsgebieden. Een van de noviteiten is Beta Prepreg, een prepreg die kan worden opgeslagen bij kamertemperatuur en die, vergeleken met standaard epoxysystemen betere laminaateigenschappen heeft, aldus Airtech.

Ga voor meer informatie naar de website van Composites Europe.