
De Europese PVC-industrie publiceerde vandaag zijn laatste voortgangsverslag over Vinyl 2010, de tienjarige vrijwillige verbintenis die in 2000 is gelanceerd ter bevordering van de duurzame productie en duurzaam gebruik van PVC. Het rapport belicht de vooruitgang die de sector de afgelopen tien jaar heeft geboekt ten aanzien van afvalbeheer, innovatieve recyclingtechnologieën, betrokkenheid van belanghebbenden en verantwoord additievengebruik.
Alle doelstellingen die de sector in 2000 had bepaald, zijn door Vinyl 2010 bereikt of overtroffen. Nu Vinyl 2010 ten einde loopt, zal er later in 2011 een nieuwe verbintenis voor duurzaamheid worden gelanceerd. Ook deze zal de blijvende actieve steun nodig hebben van de PVC-waardeketen en diverse belanghebbenden in de publieke en private sector.
Vooral ten aanzien van inzameling en recycling heeft Vinyl 2010 enorm veel bereikt. In 1999 bestond binnen Europa geen infrastructuur voor PVC-recycling en werd PVC door veel mensen afgedaan als ‘niet-recyclebaar’ materiaal. Nu blijkt uit de auditresultaten dat alleen al in het afgelopen jaar 260.842 ton ongereguleerd PVC-consumentenafval is gerecycled door het Europese netwerk van PVC-recyclebedrijven van Vinyl 2010. Dit is veel meer dan het oorspronkelijke doel van 200.00 ton per jaar extra recyclen in 2010.
Bij de lancering van het voortgangsverslag op PVC 2011, de elfde Internationale PVC-conferentie in het Britse Brighton, zei Josef Ertl, Chairman van Vinyl 2010 het volgende: ‘Vinyl 2010 is een groot succes en is een perfect voorbeeld van zelfregulering van een sector in de praktijk. We kunnen zonder te overdrijven zeggen dat Vinyl 2010 heeft bijgedragen aan de transformatie van de Europese PVC-waardeketen. Het heeft onze sector in staat gesteld concurrerend te blijven en te blijven voldoen aan de maatschappelijke behoeften. Ook zijn het imago en de aantrekkingskracht van PVC als voorkeursmateriaal voor duurzame inkoop sterk verbeterd. Bovendien heeft het bijgedragen aan het ontstaan van een nieuwe recyclingindustrie in Europa.’
Het laatste voortgangsverslag bevestigt ook dat de uitfasering en vervanging van bepaalde additieven in het PVC-productieproces overal in Europa voorlopen op schema. Cadmium was al snel uitgefaseerd, en ook loodvervanging ligt ver voor op schema en zal in 2015 zijn voltooid. Andere vermeldenswaardige wapenfeiten zijn de constante ontwikkeling van innovatieve technieken ter uitbreiding van de scope en het volume aan PVC-recycling en de lancering van overlegplatforms voor belanghebbenden ter bevordering van duurzaam grondstoffenbeheer.
Ook zijn er diverse belangrijke EU-risicobeoordelingen ten aanzien van PVC-weekmakers afgerond en gepubliceerd door de Europese Commissie en lidstaten, in samenwerking met fabrikanten. Deze risicobeoordelingen vormen het slotstuk van tien jaar diepgaand onderzoek.
Voortbouwend op het succes van Vinyl 2010 wil de Europese PVC-industrie in de toekomst nog ambitieuzere doelstellingen bepalen. Samen met The Natural Step, een wereldwijd gerespecteerde Zweedse NGO voor duurzame ontwikkeling, heeft de sector het afgelopen jaar gewerkt aan een progressieve nieuwe verbintenis voor de komende tien jaar.
Het succes van dit nieuwe initiatief hangt onder meer af van de actieve ondersteuning door alle bedrijven in de PVC-waardeketen, meer erkenning van de marktwaarde van hergebruikt PVC en nog meer inzet door overheden en andere belanghebbenden om te voorkomen dat afval terechtkomt op stortplaatsen.
Josef Ertl zei hierover: ‘Het is bepaalde bedrijven binnen de waardeketen gelukt de voordelen van Vinyl 2010 te plukken zonder zich in te schrijven. Nu duurzaamheidscriteria steeds belangrijker worden bij publieke en private inkoopprocessen, lopen deze niet solidaire bedrijven het risico dat hun producten van de markt worden uitgesloten. Inkoopmedewerkers, voorschrijvers en kopers spelen hierbij een belangrijke rol door de verantwoorde inkoop van PVC actief te ondersteunen.’
De nieuwe vrijwillige verbintenis, ‘VinylPlus’, zal in juni 2011 formeel worden geïntroduceerd.
Ga voor meer informatie naar de www.pvcinfo.be