
De Arbeidsinspectie heeft de zes Arbocatalogi voor de rubber- en kunststofindustrie goedgekeurd op voordracht van de vakbonden, de branches en de NRK. Elke catalogus is specifiek gericht op een productietechnologie: thermoplasten, rubber, kunststof composiet, polyurethaanschuim, zacht PVC of lijmen/kitten.
De Arbocatalogi zijn tot stand gekomen door samenwerking van sociale partners en NRK lidbedrijven en met steun van adviesbureau Arboplaats. In elke Arbocatalogus staat het processchema van de productietechnologie centraal, waarbij voorkomende risico’s zijn gekoppeld aan de processtappen. Dat levert overzichtelijke en gebruikersvriendelijke arbocatalogi op, die voor bedrijven, werknemers en Arbeidsinspectie de norm stellen voor hun handelen.
Het idee om de risico’s direct te linken aan relevante processtappen, is afkomstig van de preventiemedewerkers, vaak KAM-coördinatoren van de bedrijven. Dat is nog niet eerder zo toegepast in een arbocatalogus. Het werkt echter heel praktisch omdat de medewerkers de processen binnen hun bedrijf goed kennen. Met deze opzet krijgen zij zonder veel zoeken inzicht in de oplossingen die binnen de processtap voor de belangrijkste (prioritaire) risico’s van belang zijn. Het resultaat is zes catalogi die door en voor de branche gemaakt zijn. Tijdens bedrijfsbezoeken, sessies met preventiemedewerkers en kaderleden van de vakbonden bleken bedrijven zelf vele slimme oplossingen bedacht te hebben om arbeidsomstandigheden te verbeteren en risico’s te beheersen. De oplossingen zijn in de catalogi opgenomen.
Bij de start hebben de branches, de NRK en de vakbonden gekozen voor een praktische aanpak en zijn de prioritaire risico’s in de gehele rubber- en kunststofindustrie vastgesteld. Dat zijn geluid, hitte, machineveiligheid, transportveiligheid, gevaarlijke stoffen en fysieke belasting. Met de arbocatalogus beschikken bedrijven nu over een handig instrument om met een snelle scan probleemgebieden binnen hun eigen productietechnologie te signaleren om vervolgens gericht actie te ondernemen. Alle oplossingen zijn overzichtelijk in kaart gebracht. Een bedrijf hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden en kan eenvoudig de processtappen selecteren die van belang zijn.
De arbocatalogi zijn voor iedereen toegankelijk. De branches en de NRK hebben op hun websites banners geplaatst waarmee bedrijven en andere bezoekers direct kunnen doorklikken naar de gewenste Arbocatalogus.
Sociale partners zijn inmiddels gestart met een vervolgproject ‘MIJN RI&E’. Daarin worden de arbocatalogi gecombineerd met de risico-inventarisatie & -evaluatie (RI&E). Ook in ‘MIJN RI&E’ zijn de processchema’s uit de arbocatalogi leidend.
Ga voor meer informatie naar de website van de NRK.