
De Britse organisatie Environment Agency onderzocht de milieuaspecten van allerlei boodschappentassen. De conclusie luidt dat de ‘eigen’ kunststof boodschappentas al snel een lagere koolstof voetafdruk heeft dan eenmalige tassen.
Als het gaat om grondstof- en energiegebruik bij de productie, zijn eenmalige plastic tasjes minder belastend dan papieren, zware kunststof en katoenen tassen. Bij meermalig gebruik zijn de andere tassen in het voordeel. Grote LDPE tassen hebben na vier keer, en zware tassen uit geweven kunststof na elf keer, een lagere koolstofbelasting dan eenmalige lichtgewicht tasjes.
De conclusie is dat, welk type tas ook wordt gebruikt, de sleutel tot het verminderen van de milieubelasting is om de tas zo vaak mogelijk te gebruiken. Ook moeten ze aan het eind van hun leven verantwoord worden gerecycled.
Het rapport ‘Life Cycle Assessment of Supermarket Carrier Bags’ is opgesteld op verzoek van de vorige Britse regering. Het maakt deel uit van een totaalstudie naar mogelijkheden om de milieubelasting van winkel- en levensmiddelverpakking te verlagen.
Het rapport kan hier worden gedownload.
Bron: The Environment Agency