
Het Duitse marktonderzoeksbureau Ceresana Research heeft marktrapporten samengesteld over etheen en propeen. Beide grondstoffen worden voornamelijk gebruikt voor de productie van kunststoffen. In 2009 nam het gebruik af en daalden de prijzen. Inmiddels is de situatie geheel veranderd. De vraag is sterk toegenomen. Een belangrijke rol op de wereldmarkt spelen China en het Midden-Oosten.
Etheen
Etheen, de grootste petrochemische grondstof, wordt vooral gebruikt voor de productie van kunststof. Uit een studie van Ceresana Research blijkt dat de etheenproducenten herstellen van de sterke afname van de vraag in 2009. In 2017 bereiken de inkomsten uit etheen weer het piekniveau van 2008, oftewel meer dan 160 miljard US dollar, aldus Ceresana. De etheenprijzen herstelden zich in de loop van 2010, na een afname in 2009 met gemiddeld 35%.
Zuidoost-Azië blijft de markt domineren en neemt meer dan tweederde van de mondiale vraag voor zijn rekening. China is sinds kort de grootste etheengebruiker, en heeft de VS naar de tweede plaats verdrongen. Op de derde plaats staat Saoedi-Arabië. De landen in het Midden-Oosten vertonen de grootste toename van de productie en de vraag. De afgelopen acht jaar zijn de tonnages in het Midden-Oosten verdubbeld, en Ceresana verwacht dat in 2015 opnieuw een verdubbeling zal zijn opgetreden.
Meer dan eenderde van alle etheen wordt verwerkt tot polyetheen. Daarna komt etheenoxide (11%), dat vooral wordt gebruikt voor etheenglycol, een voorproduct voor polyester.
Het 812 pagina’s tellende rapport over etheen geeft gedetailleerde informatie over de etheenmarkt, en doet voorspelling tot 2017 met betrekking tot vraag, productie, import, export, omzet en prijzen. Verder worden 55 landen geanalyseerd naar toepassingen, productie, capaciteit en handel. Ook de toepassingsgebieden komen aan de orde: HDPE, LLDPE, LDPE, etheenoxide, etheenglycol, ethylbenzeen en acetaldehyde, ethanol, lineair alcohol, vinylacetaat en alfa-olefinen. De studie bevat bedrijfsprofielen van 117 producenten.
Prijs: 1.895,00 euro
Download hier de brochure van de Market Study Ethylene.
Propeen
Propeen is een van de belangrijkste basismaterialen in de petrochemische industrie. Een nieuwe studie van Ceresana Research voorspelt een dynamische ontwikkeling van de mondiale vraag naar propeen, namelijk een groei van meer dan 20 miljoen ton tot 2017. De verkoop van propeen bereikte een piek van meer dan 90 miljard US dollars in 2008, en zal dit niveau in 2012 overschrijden, aldus Ceresana.
Een belangrijke factor op de mondiale propeenmarkt is de enorme capaciteitsuitbreiding voor propeen en afgeleiden in het Midden-Oosten en China. In het Midden-Oosten groeien vraag en productie het sterkst. Zuid-Oost Azië blijft echter de markt domineren en neemt meer dan 45% van de totale vraag voor zijn rekening. China wordt de grootste propeen-gebruiker en zal nog dit jaar de eerste plaats overnemen van de Verenigde Staten.
Ongeveer tweederde van alle propeen wordt gebruikt voor de fabricage van polypropeen. PP wordt verwerkt tot zeer uiteenlopende producten, variërend van verpakkingsfolie en flesdoppen tot touw en fietshelmen.
Op de tweede plaats staat acrylnitril, gevolgd door propeenoxide en cumeen (5,5%). Acrylnitril wordt vooral verwerkt tot acrylvezels voor de textielindustrie. De afgeleiden van propeenoxide fungeren als grondstoffen voor de productie van bijvoorbeeld polyurethaan, lak, lijm polyesterhars, koelmiddelen, antivries en oplosmiddelen, Cumeen wordt vooral verwerkt tot fenol en aceton, en is daardoor een voorproduct voor bisfenol A, fenolhars, caprolactam en methylmethacrylaat.
De 760 pagina’s tellende marktstudie van Ceresana Research analyseert de wereldmarkt voor propeen: vraag, productie, import, export, winst en prijzen. Er zijn verwachtingen in opgenomen tot 2017. De nadruk ligt op de 55 landen waar propeen wordt geproduceerd. De verschillende toepassingsgebieden van propeen worden grondig geanalyseerd, evenals de 137 grote producenten van propeen.
Prijs: 1895,00 euro.
Download hier de brochure van de Market Study Propylene.
Of ga naar de website van Ceresana Research.