
Onderzoekers van Wageningen UR Food & Biobased Research werken in twee nieuwe projecten samen met de Technische Universiteit Eindhoven en negen bedrijven onder andere aan nieuwe dashboards en frisdrankflessen op basis van de groene grondstof polymelkzuur.
Het polymeer PLA is een erg duurzame biologisch afbreekbare grondstof voor plastics.
In de onderzoeksprojecten High Impact Poly Lactic Acid (HIPLA) en PLAstic bottle wordt gewerkt aan het verbeteren van de eigenschappen van het PLA om het geschikt te maken voor nieuwe toepassingen. Momenteel kent PLA de beperkingen van brosheid, beperkte hittestabiliteit en de permeabiliteit van het materiaal. De twee projecten maken deel uit van het Biobased Performance Materials-programma, dat wordt medegefinancierd door het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.
High Impact Poly Lactic Acid
Het project HIPLA richt zich op het maken van sterkere en taaiere plastics van polymelkzuur. Om de gewenste breekbaarheid en taaiheid te bereiken wordt er een nieuw proces ontwikkeld, waarbij PLA via reactieve extrusie wordt gemodificeerd met vetzuurderivaten. Extrusie is een proces om kunststoffen te smelten, goed te mengen en daarna vorm te geven. Zo ontstaat een plastic dat geschikt is voor toepassingen in huishoudelijke apparaten, verpakkingen, bumpers van auto’s en elektronica.
Wageningen UR Food & Biobased Research werkt in het HIPLA-project samen met de bedrijven Croda Europe, HSV Technical Moulded Parts, Apeldoorn Flexible Packaging en Synbra Technology.
PLAstic bottle
In het PLAstic bottle-project wordt een biobased plastic fles met verbeterde eigenschappen ontwikkeld op basis van polymelkzuur. Tijdens de productie van flessen wordt een plastic opgerekt. In dit proces en met de toevoeging van specifieke additieven is het mogelijk materiaaleigenschappen, zoals de kristalliniteit, te optimaliseren. De kristalliniteit bepaalt mede de sterkte, de barrière-eigenschappen zoals de doorlaatbaarheid voor koolzuurgas, zuurstof en water, en de thermische eigenschappen van de fles, zoals de maximale gebruikstemperatuur.
In het project werken de Technische Universiteit Eindhoven en Wageningen UR Food & Biobased Research samen met de bedrijven RedOrange Food, Purac Biochem, Croda Europe, Synbra Technology, FKuR Kunststoff, Desch Plantpak en Constar International Holland.
Kijk voor meer informatie op http://www.foodvalley.nl./