
Lijmen is naast lassen, solderen en mechanisch verbinden één van de vele technieken om materialen aan elkaar te verbinden. Bij veel MKB organisaties ontbreekt het echter aan up to date kennis over de lijmen en het toepassen van lijmverbindingen in het productieproces. Dat blijkt uit het project ‘Lijmen’ van het Saxion Kenniscentrum Design en Technologie en Syntens.
Op grond van een aantal bijeenkomsten met ondernemers heeft Saxion een werkdocument opgesteld met informatie over lijmen en over de producten en markten waar de verbindingstechnologie lijmen wordt toegepast. In het werkdocument staat ook informatie over de voor- en nadelen van lijmen ten opzichte van andere verbindingstechnieken, lijmsoorten, lijmkeuze, voorbehandelingen (mechanisch, chemisch en fysisch) per materiaal, aanbrengmethoden, ontwerpcriteria, te verlijmen materialen en veiligheids- en hygiëne-eisen.
Saxion heeft daarnaast informatie verzameld over de technieken en gereedschappen voor het maken van lijmverbindingen en over toeslagstoffen waarmee de eigenschappen van lijmen positief kunnen worden beïnvloed. Met behulp van deze stoffen, zoals harsen, verharders, versnellers en weekmakers, kunnen onder andere snellere droogtijden en betere sterktes worden bereikt.
Het project Lijmen is onlangs afgerond. Het is een deelproject van het innovatieprogramma Materialen in Ontwerp, dat mogelijk is gemaakt door gelden van RAAK SIA (= Regionale Aandacht en Actie voor Kenniscirculatie). Hierin werkt het Saxion Kenniscentrum Design en Technologie samen met de Verenigde Maakindustrie Oost, Industrial Design Centre, D’Andrea en Evers en Syntens.
Het werkdocument is te downloaden via de website van het Saxion Kenniscentrum Design en Technologie.