
In 2008 en 2009 is in Nederland veel verpakkingsafval ingezameld en vervolgens hergebruikt. Nedvang, de uitvoeringsorganisatie van het verpakkende bedrijfsleven, meldde vandaag dat voor alle materiaalsoorten zowel de EU- als de Nederlandse doelstellingen worden overtroffen.
Jan Storm, directeur van Nedvang, legt uit: ‘Deze positieve resultaten illustreren de enorme bereidheid van burgers en bedrijven in Nederland om verpakkingsafval gescheiden aan te bieden. De bijdrage van het verpakkende bedrijfsleven is al jaren aanzienlijk en het aandeel van de burgers is de laatste twee jaar fors gestegen. Terecht vindt men dat verpakkingen een tweede leven verdienen. Daarnaast is de constructieve samenwerking met onze ketenpartners, zeker de gemeenten in Nederland, maar ook onze effectieve campagnes (zoals de Plastic Heroes campagne) bepalend voor deze positieve resultaten. Alle materiaalsoorten worden boven de doelstellingen ingezameld en hergebruikt, maar ik wijs met nadruk op de hoge hergebruikscore van kunststof verpakkingsafval. We wisten dat de doelstellingen zeer ambitieus waren en realisatie niet eenvoudig zou zijn. Nu blijkt dat we die doelstellingen in 2008 en 2009 in de praktijk hebben overtroffen.’
Inmiddels heeft Nedvang de uitvraagprocedure afgerond waarin aan bedrijven werd gevraagd om hun interesse kenbaar te maken voor de sortering van in totaal 160.000 ton in Nederland ingezameld kunststof verpakkingsafval. Er was grote belangstelling voor deze opdracht, zowel vanuit binnen- als buitenland. Nedvang heeft op basis van de door haar geformuleerde kwaliteitscriteria de opdracht gegund aan drie partijen: Tönsmeier, SITA en DKR. SITA zal in het kader van deze opdracht in 2011 een sorteerinstallatie in Nederland realiseren.
De uiteindelijke gunning van een bepaalde sorteercapaciteit aan een aanbieder was niet alleen afhankelijk van de aangeboden prijs voor de sortering in de sorteerinstallatie(s), de aangeboden capaciteit en de locatie van de sorteerinstallatie, maar ook van de optimalisatie van de totale recyclingketen. De combinatie van Tönsmeier, SITA en DKR is in dit kader het meest gunstig gebleken.
De Nederlandse sorteerinstallatie zal worden afgestemd op de samenstelling van het Nederlandse kunststof verpakkingsafval.
Ga voor meer informatie naar de website van Nedvang.