
De techniek om beelden drie-dimensionale weer te geven is al zo’n zestig jaar oud, maar leidde tot nu toe een bestaan in de marge. Momenteel worden er steeds meer films en games uitgebracht in 3D, en hoewel er nog altijd kritiek is op de kwaliteit van de beelden, zou het nu toch wel een succesverhaal kunnen worden. Er wordt namelijk heel veel geld in gestoken door de leveranciers van de beelden en door fabrikanten van hulpmiddelen om ze te kunnen zien.
Voor de kunststofindustrie biedt 3D nieuwe kansen. Er zijn namelijk speciale brillen voor nodig, met kunststof monturen, gepolariseerde folies en lenzen. Hadden 3D brillen voorheen een kartonnen montuur en lenzen van rode en groene folie, het gaat er nu wat professioneler aan toe. Het montuur is van kunststof, en kan twee typen lenzen bevatten: passieve of actieve.
De passieve lenzen hebben een gepolariseerde lens. De actieve hebben een shutter-techniek ingebouwd. En dan zijn er nog allerlei variaties in rood/groen/blauw. In beide gevallen gaat het erom het oog te bedriegen en de hersenen een drie-dimensionaal beeld te laten waarnemen. In bioscopen in Amerika worden meestal passieve (eenmalige) 3D-brillen gebruikt, in Europa en Azië ook vaak actieve.
De meeste 3D-brillen voor gebruik in bioscopen, worden maar één keer gebruikt. Daar kan verandering in komen: het Amerikaanse bedrijf Marchon Eyewear, leverancier van gewone brillenglazen, wil stijlvolle 3D brillen produceren met een thermovormde lens die ook te gebruiken zijn als zonnebrillen. Ook wil men 3D brillen gaan maken met geslepen glazen. Belangrijk is wel dat de brillen prettig zitten.
Voor het kijken van 3D-tv zijn andere brillen nodig. Meestal gaat het om brillen met een kunststof montuur die een computergestuurd shutter-mechanisme bevatten. Het is een LCD-cel die snel open en dichtgaat zodat het oog en de hersenen meer zien dan het platte beeldscherm. 3D televisie is commercieel gezien in principe erg interessant. Op dit moment zijn de kosten nog een obstakel. De TV-toestellen zijn nog duur, en actieve brillen eveneens. En er is geen standaard: brillen voor het ene televisiemerk hoeven niet geschikt te zijn voor het andere.
Als de relatief eenvoudige passieve 3D-techniek geschikt wordt voor de televisie, kunnen ook de kunststof grondstofleveranciers en de verwerkers een graantje meepikken van deze trend.
Op de website van ‘de Wijs, ontwikkeling en productie van stereoscopische instrumenten’, staat een uitgebreid artikel over 3D beelden en brillen.