
Tijdens het jaarlijkse congres van SAMPE (Society for the Advancement of Material and Process Engineering), dat van 17-20 mei 2010 plaatsvond in Seattle, VS, hield Frank Doerner van Boeing een lezing over composieten in vliegtuigen.
Op 15 december 2009 maakte de Boeing 787 Dreamliner, die een grotendeels composiet romp heeft, zijn eerste vlucht. Inmiddels zijn er vier vliegtuigen van dit type gebouwd, die in totaal 236 vluchten hebben gemaakt.
Boeing stelt dat een composiet romp comfortabeler is voor de passagiers dan een aluminium romp: de druk in de cabine is hoger, de luchtvochtigheid is hoger en de ramen zijn groter. Een voordeel voor de luchtvaartmaatschappijen is dat de onderhoudscontrole van de constructie van 6 naar 12 jaar gaat.
Volgens Doerner onderzoekt Boeing de mogelijkheid om de huidige 737 van composiet te maken door het bestaande vliegtuig te herontwerpen. Het is niet goed mogelijk de bouwtechniek van de 787 aan te passen aan de 737. De huid wordt namelijk dunner en daardoor gevoeliger voor hagelschade.
‘Moderne composieten hebben de luchtvaartindustrie fundamenteel veranderd ten aanzien van eigenschappen, kosten en milieu-aspecten, en er liggen enorme kansen voor composieten om de luchtvaartsector verder te veranderen’, zo stelde Doerner in zijn lezing.
Bron: PlasticsNews
Foto: Boeing