
Bayer MaterialScience heeft Engineeringsbureau Uhde opdracht verstrekt voor de bouw van een chloorfabriek in Krefeld-Uerdingen die dertig procent minder elektriciteit gebruikt. De eenheid krijgt een jaarcapaciteit van 20.000 ton, draait op gewoon zout (NaCl) en komt medio 2011 in bedrijf. Het is de eerste industriële chloorproductie op basis van chloor-alkali-elektrolyse. Chloor is een belangrijke grondstof voor kunststoffen en farmaceutische producten.
Bayer MaterialScience is één van de grootste polymeerproducenten, gericht op technische kunststoffen en nieuwe toepassingen. Belangrijke markten zijn auto-industrie, elektro en elektronica, bouw, sport en ontspanning. Ten opzichte van de gebruikelijke membraantechnologie bespaart Bayers chloor-alkali-elektrolyse tot dertig procent op het elektriciteitverbruik. Op een jaarproductie van 20.000 ton chloor reduceert Bayer de CO2-emissie zo met circa 10.000 ton.
Elektrochemische chloorproductie is tot nu toe een van de meest energie-intensieve industriële processen. Bayer past de chloor-alkali-elektrolyse al toe in fabrieken in Shanghai en Brunsbüttel. Bij de productie van polyurethaan ontstaat als bijproduct zoutzuur, dat door elektrolyse wordt gesplitst in chloor en water, onder toevoeging van zuurstof en elektrische energie.
Lees meer op de website van Bayer.