De gemeente Utrecht heeft samen met de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen van de TU Delft een brug ontwikkeld van beton met glasvezelwapening op een geprofileerde plaat van vezelversterkte kunststof.
De onderzoekers wilden een brug zonder wapeningsstaal ontwerpen. Op de website Cobouw staat geschreven dat betonschade dikwijls wordt veroorzaakt door corrosie van het staal. Een alternatief is het wapenen met glasvezelstaven. Die kunnen echter de dwarskrachten aan de uiteinden van de brug onvoldoende opnemen. Daarom kwam een brug met een betonnen druklaag op een geprofileerde kunststof plaat (trogligger) in de trekzone als beste naar voren. De dwarskrachten worden dan hoofdzakelijk door de trogligger opgenomen. Een epoxy hechtlaag zorgt voor een schuifvaste verbinding van beton en kunststof, aldus Cobouw. Volgens de berekeningen van afstudeerder Arjen Langedijk van de TU Delft behoort een brug van 10 meter breed en 15 meter lang voor de zwaarste verkeersklasse tot de mogelijkheden. Hij ontwikkelde de brug samen met Niels de Raad van IBU-stadsingenieurs in Utrecht en Frank van der Vaart van Stedelijk Beheer van de gemeente Utrecht.
Opvallend is het lichte gewicht van de brug (zo’n 73.000 kilogram) vergeleken met het gewicht van een massieve betonnen brug met voorspanning (zo’n 225.000 kilogram).
Bron: Cobouw