Ted Ooijevaar, student werktuigbouwkunde van Universiteit Twente, heeft voor zijn afstudeeronderzoek de landelijke Corus Jong Talentprijs van 5000 euro gewonnen. Hij ontdekte hoe je schade aan een constructie van vezelversterkte kunststoffen kunt detecteren en lokaliseren. Zijn ontdekking is van belang voor de vliegtuigindustrie.
In de toekomst zullen vezelversterkte kunststoffen steeds meer de overhand krijgen in de vliegtuigindustrie. Zo bestaat de nieuwe Boeing 787 al voor vijftig procent uit dit composiet materiaal.
Schade detecteren
Composietmateriaal heeft vele voordelen, maar een probleem is dat schade aan dit materiaal nog lastig vast te stellen is. Ted Ooijevaar deed mee aan een Europees onderzoeksprogramma naar dit probleem. Hij onderzocht aan de UT een nieuwe techniek om de schade aan een grote T-vormige constructie van composiet te detecteren. Hij vergeleek met behulp van een laser vibrometer het trilgedrag van een constructie met schade met het trilgedrag van een constructie zonder schade. Zo ontdekte hij dat het mogelijk is om met behulp van trillingen een defect vast te stellen en te lokaliseren. In zijn promotieonderzoek wil hij zijn onderzoek verder uitbreiden door deze meetmethode ook toe te passen op grotere en meer ingewikkelde opstellingen.
Corus Jong Talentprijs
Ooijevaar won de Corus Jong Talentprijs voor zijn complete aanpak op een nieuw terrein. De Corus Jong Talentprijs wordt jaarlijks toegekend door de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen te Haarlem.