
Spuitgietmachinebouwer Arburg heeft in 2009 te maken met een teruggang in orders van ongeveer 50%, wat volgens het bedrijf overeenkomt met het branchegemiddelde. Dat meldde managing partner Michael Hehl tijdens een persconferentie op de Fakumabeurs in Friedrichshafen. Pikant was een verzuchting van zijn collega-directielid Helmut Heinson. Deze hekelde het beleid van ‘sommige van onze concurrenten’ om spuitgietmachines voor weggeefprijzen te verkopen, tot zelfs onder de kostprijs. ‘Wij zien dit aan en schudden ons hoofd van ongeloof. Dit zijn desastreuze prijsgevechten die niemand kan volhouden.’
In Mould Labeling op een Arburgmachine tijdens de Fakuma 2009 (Klik op foto voor een vergroting)
Hieronder gaan we nader in op de resultaten van Arburg in 2009 en op ontwikkelingen in de verschillende wereldmarkten waar Arburg actief is. Daarnaast gaan we dieper in op de opmerkingen van Helmut Heinsohn over dumpprijzen voor spuitgietmachines. Maar eerst volgt informatie over de machines en processen die werden gedemonstreerd op de Fakuma.
Machines en processen op de Fakuma
Op de stand van Arburg op de Fakuma was goed te zien waartoe het uitgebreide machinegamma in staat is. Speerpunten waren de thema’s energie-efficiënte aandrijftechniek en sectorspecifieke oplossingen met automatisering. Voor een uitgebreid overzicht van de gedemonstreerde processen op de Arburgmachines op de Fakuma, lees het volgende bericht. Hier volstaan we wat dit betreft met één opmerking: de presentatie van twee nieuwe elektrische machines, te weten de Allrounder 270 A met een sluitkracht van 35 ton en de Allrounder 720 A met een sluitkracht van 320 ton. Laatstgenoemde machine werd voor het eerst gepresenteerd met een nieuwe elektrische 1300 inspuiteenheid. De machine combineert aldus high performance met een dynamische, precieze inspuitbeweging en veel potentieel voor energiebesparing.
De cijfers van Arburg in 2009
Michael Hehl meldde dat het jaar 2009 ongeveer 50% orderteruggang laat zien vergeleken met 2009. Hoe dit uitpakt op de omzet is de vraag. In 2008 haalde Arburg een omzet van 344 miljoen euro. Over de verwachte omzet voor 2009 wilde Hehl nog geen uitspraak doen. Drie factoren kunnen hierbij als indicator dienen:
1) een klein herstel van de verkopen sinds deze zomer;
2) Arburg zit evenals concurrenten nog voor lange tijd in de lucratieve, want besparende Kurzarbeit-regeling van de Duitse overheid
3) Arburg heeft in tegenstelling tot vrijwel alle concurrenten geen medewerkers (vanwege de crisis) ontslagen en is dat vooralsnog ook niet van plan te doen.
Dien tengevolge lijkt het aannemelijk dat de omzet van Arburg over 2009 geen tientallen procenten lager zal uitkomen dan de daling van de orderwaarde met 50%.
Europa en Duitsland: het grootste slagveld van de crisis
De verkopen van Arburg in Azië – vooral China – lijden nauwelijks onder de crisis. Sterker nog, Arburg groeit hier in 2009, zij het vanuit een nog smalle basis. Ook in Brazilië is 2009 voor Arburg business as usual. In Noord-Amerika en Mexico heeft Arburg wel veel last van de crisis, hoewel de terugslag hier geringer is dan in Europa. Europa is dan ook niet alleen de grootste markt, maar ook het grootste pijnpunt voor Arburg. Sterke markten als Italië, Frankrijk, Zwitserland en zelfs Tsjechië en Polen hebben een nooit vertoonde instorting laten zien.
In Duitsland is Arburg nog altijd marktleider in spuitgietmachines. Het aantal machines dat in deze grootste Europese afzetmarkt werd verkocht, daalde echter met meer dan de helft. Tegelijkertijd is de bodem van de recessie deze zomer bereikt. Het aantal binnenkomende orders stijgt inmiddels langzaam, maar het algemene verkoopvolume blijft laag.
Te veel vissers voor weinig vis
Het gevolg is dat de producenten van spuitgietmachines elkaar op leven en dood beconcurreren om toch nog machines te kunnen verkopen. Immers, er zijn teveel vissers, maar er is weinig vis. En dat leidt er weer toe dat machines niet zelden tegen dumpprijzen worden aangeboden. Aan die praktijk blijkt Arburg niet mee te doen. Helmut Heinson uitte hierover zijn frustratie tijdens de persconferentie:
‘Natuurlijk is het waar dat in deze tijden elke partij zijn aandeel in een krimpende markt wil behouden, om te kunnen overleven. Ik betwijfel echter of je dit kan bereiken door producten onder hun kostprijs aan te bieden. Deze praktijken verzwakken de regionale industrie en je zet de deur wagenwijd open voor concurrentie vanuit ander regio’s op de middellange termijn. Arburg zelf zal er alles aan doen om dit niet te laten gebeuren.’