Bouwfolies: van dikte-specificaties naar prestatie-eisen

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

In België eist de bouwwereld dat bouwfolies een bepaalde dikte hebben. In plaats van dikte-eisen moeten echter prestatie-eisen worden gesteld, om recht te doen aan de stand der techniek en het milieu: folies kunnen immers steeds dunner worden gemaakt met behoud van kwaliteit. En dat scheelt in de bouwwereld tonnen afval. Dat betoogt de Belgische vereniging van Producenten van Kunststof- en Rubberartikelen.

Deze vereniging is er voorstander van om bouwfolies in technische documenten te laten omschrijven op basis van prestatiekenmerken. Lastenboeken hanteren voor kunststofproducten nog te vaak omschrijvingen die opgesteld werden in de jaren ’80. Deze omschrijvingen, gebaseerd op basis van foliedikte, reflecteren de stand van technologie die toen toegepast werd door de folieproducenten. Ondertussen hebben tal van ecologische en economische factoren de wereld van folieproducenten totaal veranderd. Deze factoren stimuleerden hen vooral om het verbruik van grondstoffen te beperken en de levensduur van kunststoffolies te verlengen. Het resultaat is een nieuwe generatie van dunne en duurzame kunststoffolies, die op een milieuvriendelijke manier omgaan met de waardevolle grondstoffen.

Een kloof tussen nieuwe techniek en oude specificaties
Deze ontwikkelingen hebben tot gevolg gehad dat de kloof met de bestaande lastenboeken steeds groter werd. Als vakvereniging wijst Federplast.be er op dat het verband tussen foliedikte en het origineel beoogde prestatiekenmerk niet altijd evenredig verloopt. Het ontkennen hiervan kan in sommige situaties zelfs leiden tot potentieel gevaarlijke situaties.

Omdat de huidige omschrijvingen een belemmering vormen in de ontwikkeling van nog meer performante (nog dunnere) bouwfolies, heeft de Belgische branchevereniging Federplast.be besloten om de Belgische producenten van kunststoffolies te steunen in hun streven om de bestaande omschrijvingen te actualiseren.

Naar nieuwe specificaties voor bouwfolies
In eerste instantie worden de bouwfolies onder de loep genomen, die gebruikt worden bij de renovatie van rioolnetwerken. Immers de kwaliteit van ter plaatse uitgeharde buizen (TPUB’s) hangt ondermeer af van de prestatie van een geïnstalleerde pre-liner. Deze pre-liner is een technisch hoogwaardige kunststoffolie die aan hoge eisen dient te voldoen. Huidige omschrijvingen houden hier onvoldoende rekening mee.

Diktespecificaties elimineren
Federplast.be vzw stelt voor om aan de hand van enkele prestatiekenmerken, zoals doorsteek- en doorscheurweerstand, opdrachtgevers en overheidsdiensten te helpen deze pre-liners op een goede wijze te specifiëren. In tweede instantie zal er met het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf worden overlegd in welke andere toepassingen de omschrijvingen voor bouwfolie kunnen worden geactualiseerd. Het doel is éénduidig: ‘diktespecificaties in omschrijvingen vervangen door de werkelijk beoogde prestatiekenmerken’. Een uitgebreide taak voor toekomstig overleg van Federplast.be en haar leden folieproducenten met de voorschrijvers in de bouwsector.

Bron: Federplast.be