Biologisch afbreekbare festivalbekers, planten die je met pot in de grond kan zetten,
draagtassen van zetmeel. Voor sommige producten zijn biokunststoffen (biopolymeren)
een goed duurzaam alternatief voor synthetische grondstoffen. Alleen ontbreekt bij veel
bedrijven de kennis over deze materialen. Fontys en Avans Hogescholen zijn een RAAK-project gestart rondom biopolymeren. Hierover is eerder een artikel verschenen op kunststofonline.
De hogescholen doen dit in samenwerking met twaalf bedrijven, Syntens, NRK (Federatie Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie) en het BAC (Biopolymeer Applicatie Centrum).
De vragen die bedrijven hebben, liggen op het gebied van de (on)mogelijkheden van biomaterialen, de verwerking ervan, de specifieke eigenschappen en toepassingen, en de mogelijkheden voor recycling en afbreekbaarheid. Avans en Fontys Hogescholen helpen deelnemende bedrijven met het zoeken naar oplossingen. Aan dit onderzoek werken lectoren, docenten en studenten van beide kennisinstellingen mee. Deelnemers
De twaalf bedrijven die zich tot nu toe hebben aangemeld, bestaan uit grondstofleveranciers, verwerkers en eindgebruikers. Tot de eerste groep behoren: Rodenburg Biopolymers BV (Oosterhout), Novamont (Den Haag), en Prime Polymers BV (Oosterhout), Synbra (Etten-Leur). Dat laatste bedrijf valt ook onder de groep verwerkers, samen met: Bato Plastics BV (Zevenbergen), Van der Sar KunststofProducten (Kaatsheuvel), Meldon Plastics BV (Nieuw-Bergen), Desch Plantpak (Beuningen/Waalwijk), Colorex Master Batch (Helmond) en RPC Packaging Kerkrade. De eindgebruikers zijn: V&D (Amsterdam) en REJO (Oosterhout).