Een consortium onder leiding van Pieter Buma, hoogleraar experimentele Orthopedie en verbonden aan het Nijmegen Centre for Molecular Life Sciences, ontvangt voor de ontwikkeling van een kunststof meniscus 3,4 miljoen euro.
Ruim twee miljoen Nederlanders hebben last van artrose. Scheuren in de meniscus spelen een belangrijke rol in het ontstaan van artrose in de knie. Met de vergrijzing neemt het aantal mensen met artrose alleen maar toe. ‘Met deze subsidie van het Nederlands Top Instituut BioMedische Materialen (BMM) willen we – samen met industriële en universitaire partners – in vier jaar tijd een stevige, goed functionerende meniscus ontwikkelen op basis van polymeren van DSM. We proberen met deze kunstmeniscus in een vroeg stadium verdere slijtage van het kniegewricht te voorkomen,’ aldus Pieter Buma.
Subsidie
Buma en partners ontvangen voor het TRAMPOLLIN-project (Total ReplAcement of Meniscus with Minimally Invasive POLymer ImplaNt) in totaal ruim drie miljoen euro, in de wetenschap dat al zeker twintig jaar naar een goede kunstmeniscus wordt gezocht. ‘Het is inderdaad geen gemakkelijke opgave om zo´n meniscus te maken,’ zegt Buma. ‘Het materiaal moet bij een grote belasting niet breken of scheuren, het moet zacht en zeer taai zijn, het moet niet of nauwelijks slijten en het moet soepel scharnieren. Bovendien is het erg belangrijk dat de kunstmeniscus goed op zijn plaats blijft zitten.’
Bron: Radboud Universiteit Nijmegen