Landré informeert kunststofindustrie over procesbesparingen

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

Productiemonitoring, automatisering, koeling en subsidies voor energiezuinige productie. Deze en andere onderwerpen kwamen aan bod tijdens het symposium van Landré Werkmetaal in juni. Plaats van handeling was de thuisbasis van Landré in Vianen, waar een aantal leveranciers lezingen verzorgden. Duidelijk werd dat er nog veel procesbesparingen mogelijk zijn rondom het spuitgieten en andere kunststofverwerkende processen. Een terugblik.

Tomas Maier van TIG Production Monitoring uit Oostenrijk sprak over productiemonitoring. Het bedrijf ontwikkelt MES-systemen waarmee klanten meer grip kunnen krijgen op allerlei procesparameters. Maier: “Kunststofverwerkers kunnen zeker 5 tot 10% op hun kosten besparen wanneer zij ons MES-systeem gebruiken. Alle procesparameters kunnen real time worden gevolgd, zodat er snel kan worden ingegrepen als dat nodig is.”

Het systeem geeft bijvoorbeeld al een waarschuwing wanneer productafmetingen kritische bandbreedtes benaderen. Zo kan men tijdig ingrijpen en downtimes voorkomen. Maar ook achteraf kan men met een dergelijk systeem factoren als de kwaliteit en de productie-efficiency analyseren. Vervolgens kunnen dan gerichte verbetermaatregelen worden genomen. Maier: ‘Een ander voordeel is ondersteuning in de planning. Het systeem laat vroegtijdig zien of het bedrijf bepaalde leverdata gaat halen. Daar kan het ‘manpowerbeleid’ dan weer op worden afgestemd, met andere woorden: je ziet wanneer je wie nodig hebt.”

Slimme robots
Nadat Maier uitlegde op welke verschillende manieren de productiedata kunnen worden opgevangen, was het woord aan een volgende spreker: Olav Stahl van Wemo Automation uit Zweden. Hij sprak over de vraag hoe automatisering rondom het spuitgieten succesvol kan worden aangepakt. Wemo levert robots, grijpers, grijperwisselsystemen, transportbanden en andere producten met betrekking tot automatisering en alles wat daar direct mee samenhangt; dit met betrekking tot processen vanaf de robotuitname van producten uit de matrijs. Daarover veel meer in het beursnummer van Kunststof en rubber in september. Om alvast één voorbeeld te noemen: de uitnamerobot van Wemo kan automatisch zijn snelheid aanpassen, zodat hij niet op vol vermogen draait waar dat niet nodig is. Hij berekent namelijk hoe hij buiten de matrijs het meest energie-efficiënt beweegt. Het gevolg: kostenbesparingen door een lager energiegebruik én door minder onderhoud vanwege minder slijtage.

Per machine de temperatuur regelen
Vervolgens was het de beurt aan Fabio Ferrari van het bedrijf Frigel. Zoals beschreven in de april-editie van Kunststof en rubber, levert Landré met Frigel koelinstallaties voor de kunststofverwerkende industrie. Met Ecodry ontwikkelde Frigel een gepatenteerd adiabatisch en zelf aftappend vrijkoelsysteem in combinatie met een individuele mobiele koelunit (watercondensor) die per machine de gewenste temperatuur regelt. Het gebruik van dit systeem kan leiden tot cyclustijdverkortingen tot 20%. Daarnaast zijn energie- en waterbesparingen (geen chemicaliën nodig) van 95% mogelijk, aldus Ferrari. En dat betekent dat investeringen in dit koelsysteem snel worden terug verdiend en zelfs rendabel kunnen zijn als daartoe een nog niet afgeschreven koelsysteem wordt vervangen.

De EIA; snel verdiend geld!
Een onderwerp van geheel andere aard, maar dat ook veel geld kan uitsparen, is de energie-investeringsaftrek (EIA). Twee medewerkers van SenterNovem gingen tijdens de bijeenkomst bij Landré Werkmetaal in op de regels rondom de EIA. Schaft u een machine aan die deel uitmaakt van de zogenoemde Energielijst? Wanneer u de EIA dan aanvraagt uiterlijk drie maanden na de datum van het sluiten van de koopovereenkomst, dan kan een behoorlijke subsidie worden toegekend. 44% van de investeringskosten is dan aftrekbaar van de fiscale winst. Een voorbeeld: stel u maakt 100.000 euro winst en u investeert voor 44.000 euro in een energiezuinige machine die staat op de Energielijst. Zonder de EIA betaalt u 25% vennootschapsbelasting over 100.000 euro, ofwel 25.000 euro. Met de EIA is uw fiscale winst 100.000 – 44.000 = 56.000 euro. Nu betaalt u over dit bedrag 25% vennootschapsbelasting, ofwel 14.000 euro. U bespaart in dit voorbeeld dus 11.000 euro (25.000 – 14.000). Kortom: wanneer u investeert in een energiezuinig bedrijfsmiddel, dan is het de moeite waard om na te gaan of het staat genoemd in de Energielijst. Staat het daar niet genoemd, dan kunt u het alsnog aandragen en bekijkt een commissie van ‘wijze mensen’ in Den Haag of de aanvraag wordt gehonoreerd en het bedrijfsmiddel toetreedt tot de energielijst.

De lezingencyclus bij Landré Werkmetaal werd afgesloten met een complex betoog over een nieuw hotrunnersysteem van het Duitse Ewikon door Stefan Eimecke. Het betreft hier het HPS III MH systeem, dat in staat is om direct zijdelings aan te spuiten op het produktoppervlak. Naast de constructieve voordelen in de matrijs biedt dit systeem echter ook ongekende voordelen in het onderhoud. Een spuittip kan op de machine worden gewisseld, zonder dat de matrijs behoeft te worden gedemonteerd. Dit biedt uiteraard grote kostenbesparingen en een veel hogere productiebeschikbaarheid. Naast een aantal technische voordelen is het volgens Eimeke zo dat het systeem zo is uitgedacht dat men matrijzen kleiner kan bouwen, zodat kleinere spuitgietmachine’s kunnen worden ingezet. En dat scheelt weer gevoelig in de portemonnee!