Huisbeurs Arburg: Hybride Allrounder H werkend te zien

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

Op 4 en 5 juni 2009 organiseerde Arburg zijn jaarlijkse huisbeurs in het eigen technisch centrum in Utrecht. Net als in voorgaande jaren waren enkele Arburg-machines werkend te zien en werden er vier lezingen gehouden. Eén lezing ging over de nieuwe Hidrive machine, de overige drie over automatisering, het leasen van spuitgietmachines en over meten en regelen. Voor het eerst tijdens de huisbeurs waren stands ingericht door bedrijven die apparatuur of diensten verlenen aan de spuitgietsector.

Hybride spuitgieten
Een prominente plaats was ingeruimd voor de nieuwe hybride Allrounder H – Hidrive. De machine was voor het eerst werkend in Nederland te zien. De machine is opgebouwd uit modules van de hydraulische en elektrische machines:
* servo-elektrische sluiteenheid van de Allrounder A
* hydraulische inspuiteenheid van de Allrounder S advance
* hydraulische accutechniek van de Allrounder S
Deze combinatie levert voordelen op zoals een hoge productiecapaciteit, een hoge inspuitcapaciteit en inspuitsnelheid, korte cyclustijden en een energiebesparing tot 40%. De Hidrive machines zijn duurder dan hydraulische, maar goedkoper dan volelektrische machines.

Automatisering
Theo Drijfhout van Amron Machinebouw hield een lezing over automatisering van het spuitgietproces. Amron bouwt complete lijnen voor het assembleren van samengestelde producten zoals turbochargers, auto-onderdelen en consumentenproducten. Vaak wordt kostenbesparing (dure arbeid) aangevoerd als reden voor automatisering, maar er zijn meer argumenten. Constante kwaliteit en verslaglegging zijn belangrijkere redenen. Als voorbeeld noemde Drijfhout de turbocharger die is samengesteld uit zo’n 15 onderdelen die aan elkaar worden gelast en geschroefd. Er mag geen enkele fout worden gemaakt bij de assemblage, en robots zijn daar nu eenmaal beter in dan mensen. Omdat automatisering duur is, moet van tevoren goed worden nagedacht over de achterliggende redenen: ligt de nadruk op verhoging van het rendement of moet – met het oog op de toekomst – de nadruk liggen op flexibiliteit? In de kunststofindustrie ligt de nadruk meestal op flexibele automatisering. Vervolgens moet een aantal principiële keuzes worden gemaakt: standaard of maatwerk, vol- of semi-automatisch, hoeveel budget wordt beschikbaar gesteld.

De grootste flexibiliteit wordt bereikt met een vrij programmeerbare robot met vision-systeem. Een vision-systeem bestaat uit een camera met software. De camera neemt een onderdeel waar en de software vertelt de robot wat hij ermee moet doen. Het systeem werkt snel en flexibel. De aangevoerde onderdelen liggen op een ‘anyfeeder’ (trilplaat), die zelf ook flexibel is en gemakkelijk om te stellen. Het systeem kan ook gebruikt worden om inserts in de matrijs te leggen en producten uit te nemen. Punt is wel dat het geheel vrij duur is. De kosten van de camera vallen wel mee, maar de software is kostbaar. Meer informatie: www.amron.nl[amron]; t.drijfhout@amron.nl

Leasen van machines
Niek van Wieringen van SG Equipment France Benelux vertelde in zijn lezing een en ander over het leasen van spuitgietmachines. De basismogelijkheden voor het financieren van nieuwe machines zijn:
* rekening courant krediet: is vaak duur (hoog rentepercentage)
* leverancierskrediet: moeilijk in de huidige markt
* rentevastlening: vaak algehele verpanding door de bank; kan duur zijn
* eigen middelen: lijkt aantrekkelijk, maar veelal is het beter het eigen vermogen als buffer te behouden
Volgens Van Wieringen is leasen een aantrekkelijk alternatief. Hij sprak over financial lease, waarbij de klant eigenaar van de machine wordt en de transactie op de balans komt, en over operational lease, waarbij SG eigenaar wordt van de machine en de transactie niet op de balans van de koper komt. Bij spuitgietmachines is vrijwel altijd sprake van operational lease. Dit is gunstiger voor SG, want in geval van een faillissement kan er geen beslag worden gelegd op de machine. Er zijn allerlei variaties mogelijk, en Van Wieringen benadrukte dat aan een leasecontract veel overleg en uitleg voorafgaat. Meer informatie: www.sgef.nl[sgef]; plastics@sgef.nl

Meten en regelen
Het lezingenprogramma werd besloten met een uitleg over de voordelen van het online meten en regelen van de viscositeit. Spreker was Loran Mak van Technex BV. Een ongecontroleerd vloeifront is een belangrijk probleem in veel spuitgiettoepassingen. Het Priamus Fill systeem analyseert met behulp van matrijswandtemperatuursensoren de vulling van iedere caviteit en regelt de hotrunnertiptemperatuur volledig automatisch bij totdat het proces in balans is. Met de temperatuursensor kan altijd op het juiste moment worden omgeschakeld van inspuitdruk op nadruk, waarbij automatisch wordt gecorrigeerd voor viscositeitswisselingen. Bij toepassing van behulp van één drukopnemer dicht bij de aanspuiting en één temperatuursensor dicht bij het einde van de vloeiweg, kan met de Priamus PassController on-line, shot na shot, de materiaalviscositeit in de caviteit worden gemeten en bewaakt. (dit werd ook gedemonstreerd aan de Arburg machine)

Meer informatie: www.technex.nl[technex]

Stands
De volgende bedrijven hadden een stand ingericht op de huisbeurs van Arburg: ? Amron Machinebouw – Productieautomatisering rondom de spuitgietmachine
? Hendrikx Matrijzen & Prototypen – Kwaliteit maken we samen
? HyTEPS – Sinusvormige spanningsregeling verbetert motorrendement voor spuitgietmachines
? Kurval – Strack-Norma Tandem Mould System
? PSG PLASTIC SERVICE – Nieuwe hotrunnertechnieken
? RapidPrototyping.NL – 3D-printing
? ROBOTECH bv – HB-Therm – Exciting Technology!
? SG Equipment Finance Benelux – Het leasen van kunststofverwerkende machines
? Technex BV – Online viscositeit meten

Kennis verwerven – nu!
Tijdens huisbeurs van Arburg viel veel kennis op te doen. Tijdens de lezingen, maar ook tussendoor bij de stands, die werden bemand door deskundigen op hun gebied. De economische crisis zal voorbijgaan, goede tijden zullen weer aanbreken – maar veel zal anders zijn dan voorheen. Machinefabrikanten en materiaalleveranciers zijn nu bezig met het ontwikkelen van ’technologie voor na de crisis’. Huisbeurzen zijn een zeer goed middel om te weten te komen welke kant het op gaat. Ze zijn gratis, leerzaam en verplichten tot niets. Kortom: doe er uw voordeel mee.