Auto met krassen door zonlicht gladgewassen

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

In Amerika hebben onderzoekers een nieuwe lakcoating op basis van polyurethaan ontwikkeld. Het bijzondere van deze coating is dat krassen in de laklaag onder de invloed van zonlicht, vanzelf verdwijnen.

Het geheim achter dit zelfhelende effect van de coating is een gemodificeerd polyurethaan dat gemengd is met twee nieuwe moleculen. Het eerste is een ringvormig molecuul dat uit drie koolstofatomen en een zuurstofatoom bestaat. Het tweede molecuul is chitosan. Chitosan wordt gemaakt uit chitine, dat afkomstig is uit de exoskeletten (schalen) van krabben en garnalen en onder andere gebruikt wordt in de landbouw en de voedsel- en de cosmetische industrie.

Wanneer de lak met een scherp voorwerp wordt bekrast, splijten de ringvormige moleculen waarbij de losse eindes eenvoudig een chemische reactie aan kunnen gaan. Schijnt de zon op de coating dan breken de chitosanmoleculen in tweeën en verbinden zich met de gebroken molecuulringen. Zo ontstaat een nieuw netwerk rondom de beschadiging. Binnen dertig minuten is een kras verdwenen.

Zelfhelende coatings zijn niet nieuw, maar zijn ingewikkeld om te maken en daarmee kostbaar. Volgens de wetenschappers is de chemie van deze nieuwe coating echter vrij simpel, vrijwel rijp voor de markt en minder kostbaar.

Bron: www.msnbc.msn.com/id/29663741/