Tegen het jaar 2050 zal de mensheid twintig terawatt aan duurzame energie nodig hebben. Alleen zonne-energie kan deze hoeveelheid leveren. Het leveren van deze energie kan uitsluitend met kunststof zonnecellen, geproduceerd met behulp van een roll-to-roll proces, dit zei prof. dr. ir. René Janssen tijdens de 53ste Dies Natalis van de Technische Universiteit Eindhoven(TU/e). Het overkoepelend thema was ‘polymeren’, een van de speerpunten van het onderzoek aan de TU/e. Dit meldt het www.technischweekblad.nl[Technisch Weekblad].
Hiervoor is een oppervlak van vijfhonderdduizend vierkante kilometer bedekt met zonnecellen noodzakelijk, uitgaande van een zonnecelrendement van tien procent. ‘Dat betekent dat je gedurende dertig jaar dagelijks een strook zonnecellen van 365 kilometer lengte en een breedte van honderd meter moet produceren’, aldus prof. dr. ir. René Janssen van de faculteit Scheikundige Technologie. Een groot voordeel van zonnecellen zou zijn dat het rendement waarmee zij zonlicht in elektriciteit omzetten hoger ligt dan bij andere duurzame technieken, inclusief biomassa, windenergie en waterkracht, aldus www.technischweekblad.nl[Technisch Weekblad]. Maar een belangrijke barrière om zonnecellen grootschalig toe te kunnen passen ligt in de hoge kosten van het materiaal en de relatief lage productiesnelheid. ‘Daarom ligt er binnen het onderzoek naar zonnecellen een sterke nadruk op de ontwikkeling van dunne-filmtechnologieën, die in staat zijn om deze barrières te omzeilen’, aldus Janssen.
Het rendement van lichtgewicht, flexibele polymeer zonnecellen ligt momenteel op ongeveer zes procent, maar rendementen van tien tot twaalf procent liggen binnen handbereik. Ook prof. dr. ir. Han Meijer, wees in zijn lezing op de dies natalis op de gunstige eigenschappen van deze materiaalsoorten, zoals de lage dichtheid, de gemakkelijke vervormbaarheid en het feit dat kunststoffen over het algemeen relatief goedkoop zijn. Meijer noemde als voorbeeld een afbreekbare bioreactor, die ontworpen is in samenwerking met de afdeling Biomedical Engineering.
Bron: www.technischweekblad.nl[Technisch Weekblad]