
Rubet is door Syntens Breda genomineerd voor de MKB Innovatie top 100 voor 2009 voor de Securiton rubberen klanktegel bestemd voor de geleidelijnen voor blinden en slechtzienden in de openbare ruimte.
Onder de naam Securiton is een nieuwe reeks tegels ontwikkeld, die de belangen van visueel gehandicapten combineert met de in ontwikkeling zijnde hightech mogelijkheden voor deze groep. De tegels zijn toepasbaar als waarschuwings- , informatie- en instapmarkeringen in de openbare ruimte, aldus nieuwsbank.
Innovatie
De Securiton klanktegel is een zwart rubberen tegel, stevig verankerd in een betonnen tegel, dusdanig, dat tussen het rubberdek en de betonnen onderlaag luchtkamers zijn gevormd, die naast het gebruik van het rubbermateriaal aan de tegel een extra auditief element geven bij aantikken met de witte stok. De tegel is uitgevoerd met een noppenstructuur, waarbij het onmogelijk is om de noppen met de witte stok te missen.
Noodzaak en belang
De noppen met waarschuwings- of instapmarkering kende in Nederland en België een aantal varianten: noppentegels in beton (geel of wit) of aluminium. Ook zijn thermoplastische – en polyurethaan toepassingen bekend. De gebruikelijke toepassingen kennen een overeenkomstige noppenstructuur. Tot nu toe werden – wat rubber betreft – alleen tegels toegepast zonder noppen.
Aan al deze toepassingen blijken in de praktijk de nodige nadelen te kleven zoals:
– Vaak contrasteren ze weinig of niets in kleur met de geleidelijn, terwijl dit voor slechtzienden van essentieel belang is.
– Meestal hebben ze een noppenstructuur, waarbij de kans dat de noppen door de witte stok “gemist” worden meer dan 50% is.
– Als het materiaal van geleidelijn en waarschuwingsmarkering hetzelfde is (bijv. beton) dan treedt er geen enkel contrast op qua geluid bij het aantikken met de stok.
– Aluminium geeft een uitstekend auditief contrast met steen . In de praktijk blijkt het echter het hemellicht te weerkaatsen, waardoor de slechtziende helemaal niets meer ziet. Bovendien treedt bij aluminium al heel snel gladheid op.
– De meeste materialen geven een behoorlijke grote geluidsbelasting in de openbare ruimte.
– Het huidig gebruikte materiaal is niet zo geschikt om GPS/UMTS applicaties d.m.v. “tags” aan te brengen.
– De tot dusverre gebruikte rubbertegels zijn niet voorzien van de (inter)nationaal voorgeschreven noppenstructuur
Innovatie nieuw en origineel
Nationaal en internationaal wordt rubber gezien als het beste podotactiele en auditieve contrast met beton of andere steenachtige materialen. Het uitgangspunt was dus, dat er een rubberen waarschuwingsmarkering moest komen, die liefst alle genoemde nadelen niet kent, duurzaam, redelijk betaalbaar en goed exploitabel is.
Bron: Nieuwsbank