Tips om sterker uit de recessie te komen

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

Tijdens een recessie zijn er twee mogelijkheden voor bedrijven. De eerste mogelijkheid is de kaasschaaf ter hand nemen en hopen dat het tij snel keert. Andere bedrijven zetten juist in deze tijden dingen naar hun eigen hand. Door anti-cyclisch te handelen kunt u kansen grijpen waar u normaal niet aan toekomt. In dit bericht staan tips van industrieel adviesbureau Berenschot om de recessie te overleven. Het betreft een selectie van tips uit een uitgebreider artikel over dit onderwerp in Kunststof en rubber januari.

Probeer snel uw dagelijkse cash management op orde te krijgen, want cash is king! Door optimaal beheer van de geldstromen in uw organisatie neemt de kans toe dat u beschikt over voldoende liquide middelen om belangrijke investeringen te doen. Extra voordeel: minimale rentekosten en maximale renteopbrengsten. Uw dagelijkse cashmanagement kunt u op verschillende manieren op orde brengen. Ten eerste natuurlijk door het verlagen van het debiteurensaldo. Achter klanten aanjagen levert altijd wat op.

Contacten en contracten met toeleveranciers
De anti-cyclische manier om uw cash management op orde te krijgen is om kritisch naar de relatie met uw eigen toeleveranciers te kijken. Nauwe samenwerking wordt nog belangrijker met toeleveranciers van materialen met een grote invloed op het resultaat en een hoog toeleverrisico. Beide partijen moeten overeind blijven. Uw probleem is zijn probleem!
De contracten met leveranciers van materialen met een laag toeleveringsrisico kunnen in mindere tijden worden opengebroken. Uw organisatie kan het werk terughalen of betere afspraken, al dan niet financieel, maken met de leverancier.

Veel te winnen bij energiekosten
Kijk naar de relatie met de toeleverancier van energie. In de kunststofbranche valt veel geld te besparen op deze kostenpost. Uit de benchmark van Berenschot blijkt dat besparingen tot 30% oplopen bij het openbreken van energiecontracten. De besparing van de energiekosten zitten niet alleen in de energieprijs, maar ook in het gebruik ervan. Uit onderzoek blijkt dat het energiegebruik op bedrijfsniveau minimaal met 5 tot 10% kan worden teruggedrongen.

Ketenprojecten: juist nu!
Investeer verder in kortere doorlooptijden bij uzelf én eis van toeleveranciers dat ook zij hun doorlooptijden verkorten; het is nu de tijd om lean-in-de-keten projecten op te starten. Ook partijen die normaal krachtiger zijn dan u, zullen nu bereid zijn om mee te doen. De verwervingstijden van materialen worden hierdoor ingekort. Dat leidt ook tot een verlaging van het risico van de financiële verplichting.

Als andere organisaties nog bezig zijn met het huis op orde te krijgen, kan uw bedrijf via deze maatregelen gemakkelijk marktaandeel veroveren om na de recessie stevig door te groeien. Juist nu inzetten op groei en innovatie maakt dat u sterker uit de strijd komt.

Koop juist nu machines of zelfs bedrijven
U kunt die groei bereiken door – indien mogelijk – juist nu te investeren in machines of andere middelen. De machinefabrikant wil graag zijn machines aan u verkopen, omdat hij ook met een teruglopende orderportefeuille zit. Dit biedt de mogelijkheid de machine met korting te krijgen, wat zorgt voor lagere levenscycluskosten.
Of sterker nog: koop een ander bedrijf. Juist nu is de tijd om dat aanvullende bedrijf te kopen. Stop je eigen vermogen in een nieuw product, nieuw marktkanaal, nieuwe technologie door dat bedrijf te kopen wat je al langer wilde hebben.

Joost Krebbekx, Senior managing consultant Berenschot
Charlotte van der Heyden, Consultant Berenschot