LyondellBasell: ‘bankroet is een optie’

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

Het in Rotterdam gevestigde chemieconcern LyondellBasell Industries heeft kredietverstrekkers laten weten dat het overweegt surseance van betaling aan te vragen, in verband met sterk dalende omzet en een liquiditeitstekort. Dat schrijft The Wall Street Journal woensdag 31 december, op basis van gesprekken met personen die bekend zijn met de situatie. LyondellBasell heeft inmiddels toegegeven dat de optie van bankroet serieus wordt bestudeerd.

LyondellBasell, in omvang ’s werelds derde onafhankelijke chemieconcern met veel activiteiten in de VS, heeft faillissementsadviseurs ingehuurd en heeft kredietverstrekkers laten weten dat het 2 miljard dollar aan financiering bij elkaar probeert te krijgen om een faillissement te voorkomen, zeiden bronnen op 30 december. Een zogenaamde Chapter 11-aanvraag voor faillissementsbescherming kon volgens hen elk moment worden gedaan.

Woordvoerder Susan Moore stelde tegenover Dow Jones Newswires dat het aanvragen van surseance van betaling een van de opties is. “We bekijken manieren om onze schulden te herfinancieren, en bekijken alle opties. We werken samen met onze banken om de meest efficiënte manier voor herstructurering te zoeken”, aldus Moore.

Klappen voor de chemie
De chemische industrie is het afgelopen jaar hard geraakt, eerst door hoge prijzen voor olie en aardgas, die belangrijke componenten zijn van kunststoffen en andere chemieproducten. Vervolgens kwam daar de verzwakking van de economie overheen, die de vraag naar producten heeft doen afnemen.

Zondag maakte de Amerikaanse chemiereus Dow Chemical nog bekend dat Koeweit zich heeft teruggetrokken uit K-Dow Petrochemicals, een miljardenjointventure voor de productie van bulkchemie.

De korte geschiedenis van LyondellBasell
Het niet-beursgenoteerde LyondellBasell werd in 2007 gevormd na de overname van het in Houston gevestigde Lyondell Chemical Co door het Nederlandse chemiebedrijf Basell International Holdings bv voor 12,7 miljard dollar. De schuldenlast na de overname blijkt te zwaar bij de huidige omzetdaling. Het bedrijf heeft een jaaromzet van circa 54 miljard dollar en 16.000 werknemers.

Kredietbeoordelaar: ‘LyondellBasell selectief in gebreke’
Dinsdag verklaarde kredietbeoordelaar Standard & Poor’s dat LyondellBasell ‘selectief in gebreke blijft’ bij betaling, nadat het bedrijf had aangegeven dat het met kredietverstrekkers in gesprek is om 160 miljoen dollar aan betalingen uit te stellen, die begin december 2008 moesten worden gedaan.

Obligaties van het bedrijf worden momenteel verhandeld voor 30% en 23% van de nominale waarde, stelt zakenbank Robert W. Baird. Dat betekent dat beleggers sterk twijfelen aan het vermogen van het bedrijf om aan zijn verplichtingen voldoen.

Basell is onderdeel van Access Industries, het bedrijf van de Russische miljardair Blavatnik dat in 2005 de Nederlandse jointventure van het Duitse chemiebedrijf BASF AG en Royal Dutch Shell PLC kocht voor 4,4 miljard euro.