Het Brabantse kunststof verwerkende bedrijf CurTec onderzocht of koudeopslag van restwarmte een optie was. Uit een haalbaarheidsonderzoek door DWA kwam een koelconcept met maximale inzet van vrije koeling als beste optie naar voren. Het resultaat – wanneer het systeem eenmaal in bedrijf is, is 73% energiebesparing bij een terugverdientijd van de investering van vijf jaar. Dat is te lezen in het blad Denkwerk van DWA installatie- en energieadvies.
CurTec Nederland BV uit Rijen produceert kunststofproducten met behulp van spuitgiet- en extrusieblaasmachines. Het bedrijf levert onder andere verpakkingen, kisten en kratten. Alle 21 machines worden nu nog gekoeld door middel van een centraal koelwatersysteem. Het koelwatersysteem inclusief het distributienet is technisch afgeschreven en wordt op termijn gefaseerd vervangen. Dit moment is benut om opnieuw te onderzoeken of toepassing van een WKO-systeem rendabel is als duurzame koudebron. De huidige installatie bestaat uit een cascadesysteem van vrije koeling en compressiekoeling met een totale capaciteit van circa 750 kWt.
Bepaling van de koudevraag
Het onderzoek startte met het bepalen van de koudevraag. Hiervoor is een meting gedaan die een goed beeld geeft van het vraagpatroon. Door de variëteit van producten en machines is er veel verschil in temperatuurtrajecten. Het totaalbeeld laat een gemiddeld temperatuurverschil zien van 2ºC. Omdat dit vanwege het grote debiet energetisch onwenselijk is, is onderzocht hoe dit verbeterd kan worden zonder aanpassingen te doen aan de machines.
Scheiding koelvraag
De crux van het nieuwe concept bestaat uit scheiding van de koelvraag: de hydrauliekkoeling vraagt hoge koelwatertemperaturen (>26ºC), terwijl matrijskoeling lagere koelwatertemperaturen vereist (12-14ºC). Door hiervoor separate circuits aan te leggen, kan de hydrauliekkoeling volledig gekoeld worden met behulp van vrije koeling (koeltorens). Daarnaast kan het matrijskoelsysteem in de winter en in het voor- en najaar nagenoeg volledig met koeltorens worden gekoeld. In de zomer wordt het systeem nagekoeld met behulp van compressiekoeling.
Veel energiebesparing, maar meer drinkwatergebruik
Het besparingspotentieel van dit concept bedraagt 73% ten opzichte van de huidige situatie. Daar tegenover staat wel een toename van het drinkwatergebruik van 18.000 m³ per jaar. De eenvoudige terugverdientijd bedraagt 5 jaar. Dit concept is vervolgens ook doorgerekend met koudeopslag waarbij compressiekoeling volledig wordt vermeden (afgezien van back-up functie). Dit levert een besparingspotentieel op van 44% ten opzichte van de huidige situatie. Door de hogere investeringskosten van dit systeem bedraagt de terugverdientijd negen jaar.
Bron: DWA, ing. Pieter Mensink